Mehonieuws : Veel Leesplezier Met S1 – 2 – 3 – 4 !

 

 can do it

 

Weledelgestrenge Zwienkerkenaars, beste Zwientjes, beste Mehonians, beste al de rest,

 

’t Is echt niet dat onze voorraad Mehoni speelsters om interviews mee te doen nu al uitgeput is, zeker niet, maar voor de afwisseling dacht ondergetekende om eens een paar vragen van het “human interest”-type te stellen aan onze Schepen van Sport; want Mehoni, de met voorsprong beste vrouwenvolleybalploeg van Zwienkerke, is nu eenmaal een sportclub.

 

De Schepen van Sport van Zwienkerke is vergelijkbaar met de Minister van Sport, maar dan alleen voor ons dorp, da’s dus zowat ‘de Ben Weyts van Zwienkerke’, maar veel knapper. Eigenlijk moeten we onze Schepen van Sport, Annelies Dewulf, helemaal niet meer voorstellen, wegens al lang wereldberoemd in Zwienkerke. Wat u misschien nog niet wist is dat Annelies ook al eens een volleybalmatchke durft meespelen op de Mehoni familiedag,  steeds van de partij is op andere Mehoni-events en ook regelmatig als supporter langs de zijlijn opduikt. Da’s niet gewoon sympathiek, bij Mehoni vinden we dat we een Super-Sympathieke-Schepen-van-Sport hebben, afgekort tot S4, dat bekt vlotter. 

 

Als we de website van onze gemeente mogen geloven, dan is Sport maar één bevoegdheid waarvan S4 de Schepen is. Beste Zwientjes, neem nu eerst een hééééél diepe adem om in één ruk en zonder haperen te lezen waarvan S4 nog allemaal Schepen is, daar gaan we: …senioren, jeugd, gezin & kinderopvang, volksgezondheid, onderwijs, informatica, emancipatiebeleid en de kerkfabriek (heu, fabriek ? ) Meetkerke…Oef, dat is’t ! Hallelujah, bent u er nog ? Of ligt u nu ook, net als uw reporter, uitgeteld naar adem te happen ? Da’s nogal de moeite hé; daar kan die Ben Weyts niet tegenop wi ! En ja, u leest het goed : S4 is tegelijk schepen van jeugd en van…senioren ! Volgens uw reporter is dat een spreidstand die zelfs Kim Clijsters in haar topjaren niet tevoorschijn toverde. Met wie van die twee groepen zou onze S4 het meeste werk hebben denkt u, de jongeren van hart of die van leden ? Alhoewel, nu we erover nadenken is het misschien toch niet zo vreemd dat zowel de (sportieve) jeugd als de senioren bij S4 geparkeerd zijn; laat dat nu net twee categorieën van de mensheid zijn die je ook al eens ziet zitten in de wachtzaal van een kinesist. Toch ?

 

Bon, uw nieuwsgierige reporter (‘NR’) heeft weer een aantal vragen uit zijn duim gezogen. Deze keer waren de ‘kapstokken’ enkele quotes of levenslessen van bekend volk, waarvoor hij een boontje heeft.  Daar gaan we, veel leesplezier met onze S4:

 

NR : (Life’s too short to listen to bad music – Freddy Mercury) : Beste S4, We gaan eraan beginnen. Concentreer u, sluit uw kroost en wederhelft even op in de kast en zet gepaste muziek op om in de juiste stemming te komen. Nu we’t daarover hebben : voor welke muziek zet je de volumeknop volledig open in de wagen ? Welke liedjes zing je uit volle borst onder de douche ? Kom, gooi het in de groep…

 

S4 : Haha! Ideaal dat ik even mijn medebewoners in de kast mag opsluiten om mijn muziek te bepalen! Anders is het vaak discussie welke zender het mag zijn. Mijn wederhelft gaat volledig voor radio Willy en de kids MNM… mijn muziek is afhankelijk in welke stemming ik vertoef… In de zomer vind ik de zomerhits wel sfeervol maar ik kan zeker ook genieten van de liedjes van Bart Peeters. Het is eigenlijk nogal divers… ben niet zo typische genre madam. Bij liedjes zoals 99 luftballons, Lay your love on me,… kan ik niet stil zitten en zwijgen.

En ooit zal ik toch nog eens een schlagerfestivalletje meepikken… Niet nadenken en uit volle borst meezingen! Heerlijk!

 

(n.v.d.r. : Beste Mehonians, lezen jullie dat ook : “Radio  Willy” ??? Is onze jobstudent-coach nu ook aan een carrière als DJ begonnen ? Onderschat hem vooral niet, je bent jong en je wil wat…staat hij volgend jaar op Tomorrowland naast Armin Van Buuren of Tiësto ? Ga weg !! Allen daarheen… )

(n.v.d.r. 2 : Beste S4, je bent toch niet vergeten uw huisgenoten terug uit de kast te laten hé, weet maar nooit ? )

 

NR : (You’re only given a little sparkle of madness, you mustn’t lose it – Robin Williams) : Laat ons nu al maar de ‘doe-vraag’ hebben, dan ben je daar meteen van af. Komt-ie : kan je in uw hoedanigheid van schepen van o.a. Sport en Jeugd eens wat promo maken voor ons dorp ?  Oei, we horen u al blazen van Meetkerke tot hier ! Geen paniek, we helpen u graag een beetje: leg misschien de nadruk op uw bevoegdheid “sport”, en nu we je toch al een stuk op de goede weg geholpen hebben, vergeet vooral niet de beste vrouwenvolleybalploeg van onze gemeente zijdelings te vermelden hé ? Dank bij voorbaat, we rekenen op u! Maar wacht, wacht…wil je uw antwoord wel volledig in’t Westvloams neerschrijven, ’t is toch voor lokaal gebruik. En we moeten onze wereldtaal toch een beetje promoten hé. Allé, S4, gé mo shette

 

S4 : Zaalig in’t Westvloams! Kmoe kik al te veel moeite doen vor altied schoane te klapn! Promo vor us dorp? Das nu ook nie zo moeilijk é. Tis geweun tschoanste dorptje in heel de regio! En nie allene schoanste mor ook nog e ki tgezoenste! Oendersterfte, winnig corona (da woord most er toch ook e ki in kommen é). En ton nog de menschen die der weunen… Tis ier nog de mentaliteit van goeindag te zeggen a je elkoaer passirt.

De kientjes en ier alles wa ze moetn èn. Toffe schooltjes, speelplingsjes en in de vakansie meugen zunder uutleven in de Ploeters.

En ook nie te vergeten die verenigingn: elk weir dem! Een van de grotste zien de vollybalders. Qua noame ook de meest Zwienkerksen. Ze doen ziender da stief goed! Oenger en tegenwoordig dust goa je in Zwienkerke nie en. Men vriezer zit vul mè pannenkoekn en nu begin der sommige al wien en cava te verkopn… Ze gon ton zegn dat deur de corona is zeker dat we an de drank zittn?!

 

(n.v.d.r. :  j’et groat geliek : Z-A-L-I-G !!! 😊😊😊)

 

NR : (Ik heb het nog nooit gedaan, ik denk dus wel dat ik het kan – Pippi Langkous) : Zeg, beste S4, heb je een doel of een uitdaging die je op dit moment bezig houden (iets sportiefs, een avontuur, iets organiseren, iets anders…)? Indien nog niet, welke “challenge” zou je wel eens willen aangaan in de toekomst ?

 

S4 : Tgoh, challenge… Als je doelt op een uitdaging als schepen van sport dan kan ik moeilijk anders zeggen: een grote sportzaal!

Het zou fantastisch zijn als onze inwoners van Zuienkerke op hun eigen gemeente zouden kunnen sporten. Het zou niet alleen voor de inwoners fijn zijn om dichtbij te sporten maar het zou ook goed zijn om de samenleving dichter bij elkaar te brengen. Dit voor alle leeftijden. Helaas is het niet alleen financieel een zware dobber als kleine gemeente, maar ook de plaats waar we dit kunnen neerpoten is geen evidentie. Maar wie weet… Niet alle dromen moeten bedrog zijn!

 

NR : (Champagne is the only drink that leaves a woman beautiful after drinking it – Madame de Pompadour) : Helaba, ondergetekende denkt of zegt dat niet hé, ’t was Mme. de Pompadour, een maîtresse van Louis XIV, die dat bedacht heeft. Uw reporter heeft haar eens gegoogeld, nou moe, valt tegen hoor, ze had misschien beter wat meer champagne gedronken... Wat wij graag van u zouden weten, beste S4 : wat is uw favoriete drankje eigenlijk ?  ’t Is dat we het bij de eerstvolgende Mehoni event kunnen voorzien in ons gamma, onderschat ons bestuur vooral niet. Of je weet maar nooit dat de eerste schepen of onze burgervader in hoogsteigen persoon als would-be butlers dat drankje compleet volgens de regels van de etiquette op uw plaats neerzetten bij aanvang van het volgend schepencollege. Zoiets komt ongetwijfeld de vlotte besluitvorming ten goede. Schol hé zeg !

 

S4 : Ik ben wat beperkt in mijn drankkaart… ik heb een allergie aan citrusvruchten. Ik moet dus al veel kleurrijke drankjes schrappen, helaas! !!

Bij een gezellig samenzijn zoals bij Mehoni😉 zal ik al snel een rood wijntje bestellen! (ik weet het: vrouwen drinken normaal witte wijn liever maar dan ben ik weer een uitzondering).

Toch een haalbare kaart he voor mijn collega’s om dergelijk drankje te voorzien 😊. En wees gerust de gemeentelijke kas zal niet veel verminderen. In alcoholische dranken ben ik goedkoop! Die alcohol stijgt direct naar mijn hoofd.

Op een zomerse dag kan een Hoegaarden Rosé ook wel smaken, en bij een bakje friet van de frituur een fris pintje, Njammie!

Maar om alle misverstanden uit de weg te gaan… ik drink voornamelijk WATER!:)

 

(n.v.d.r. @ Mehoni Culinair, noteren jullie alvast : een grote voorraad rode wijn inslaan voor alle komende events waar Mehoni aan meedoet ? ).

 

NR : (Anything is possible if you’ve got enough nerve -JK Rowling) : De lente is de natuur haar manier om te zeggen “laat ons een feestje bouwen”, ja toch ?  ’t Is niet dat we willen stoken hoor maar als de natuur dat mag, dan wij ook, zo vindt ondergetekende.  Beste S4, jij zit als schepen mee in de cockpit van Zwienkerke, ’t is dus bij u dat we moeten zijn. Wat zouden we zoal kunnen verzinnen in de komende maanden om de sfeer terug in ons dorp te brengen na ruim een half jaar lockdown ? Een paar vrijblijvende tips : we houden onze uitgestelde nieuwjaarsreceptie 2021 (coronaproof) voor de verandering eens in de zomer, het gemeentebestuur daagt het Mehoni-bestuur uit voor een benefiet-volleybalmatchke op het gemeenteplein, of nog, waarom doen we geen Zwienkerke Zingt in de midzomernacht ? Allé, S4, laat uw inspiratie eens de vrije loop, waar mag Zwienkerke zoal naar uitkijken de komende maanden ?

 

S4 : Beste Ignace Cognito, jij moet direct in het feestcomité van Zuienkerke komen! Schitterende ideeën!

Het blijft toch wel koffiedik kijken wanneer eindelijk eens de teugels gelost kunnen worden. Voor massa evenementen zullen we helaas nog even moeten wachten.

 

Het concept van de nieuwjaarsreceptie vind ik nog steeds geslaagd. Een fijne sfeer waarbij ook de verenigingen worden betrokken. Wat ik wel mis op deze dag zijn de jonge mensen en jonge gezinnen. Deze zijn in de minderheid aanwezig.

Een gelijkaardige zomereditie waarbij er ook animatie is voor kinderen en tieners zou leuk zijn. Een grote tent, lokale handelaars en verengingen die spijs en drank voorzien, kinder- en jeugdanimatie, goed weer en leuke muziek: zo’n concept kan toch niet fout lopen?

 

NR : (Sports teaches you character, it teaches you to play by the rules, it teaches you what it feels like to win and lose, it teaches you about life - Billy Jean King) : BJ King was de beste tennisster ooit, maar haar uitspraak hierboven had evengoed over Mehoni kunnen gaan nietwaar?  @S4 : Voor welke sport zet je met plezier uw televisie aan (n.v.d.r. darts met onze Belgische “topsporter” Dancing Dimi buiten beschouwing gelaten) en voor welke sport zet je per direct die TV uit, of zap je zo snel mogelijk weg ?

 

S4 : Tijdens de examens heb ik uren “verloren” door te kijken naar spannende matchen van het tennis tornooi Roland Garros. Toen waren Kim Clijsters, Justin Henin en de zusjes Williams de toppers. Ik vond het zo verslavend! Nog één set… en voor je het weet ben je enkele uren verder! GRR!

Of course, is volleybal ook heel plezant maar daarvoor moet ik niet naar tv kijken. Live gaan kijken naar onze Mehoni spelers is veel plezanter!

 

Tussenin even een anekdote: de eerste match die ik ging kijken stond ik naast juf Tania (want zo kende ik haar van school) en Willy Dewulf. Jeetje, Tania begon daar ineens te supporteren… ik denk dat ik nog gehoorschade heb 😊. Machtig om te zien hoe ze erin op ging  en “haar” spelers motiveerde! Willy gaf mij dan de nodige uitleg waarop ik allemaal moest letten… wat een kennis heeft die man!!

Golf vind ik saai om naar te kijken. Ik vind het wel enorm fascinerend hoe de spelers die afstanden kunnen inschatten en “hop” dat balletje in dat gaatje kunnen laten vallen. Maar dat gaat voor mij te traag…

 

(n.v.d.r.: beste S4, ’t blijft tussen ons en het internet hé, maar dat van die gehoorschade als je “een risicocontact” gehad hebt met een wild supporterende T2 langs de zijlijn, is echt veel meer dan één Mehoni supporter overkomen hoor !😊).

 

NR (If you can dream it, you can do it – Walt Disney) : Je leeft natuurlijk in’t heden, je kijkt ongetwijfeld meer dan ooit uit naar een coronavrije toekomst maar, beste S4, naar welke periode uit het verleden zou je ook graag eens willen terugkeren, mocht dat kunnen en waarom (keuze zat, je mag zelfs teruggaan tot het tijdperk van de dino’s) ?

 

S4 : Ik zou niet te ver terug gaan in de tijd. We leven in een maatschappij die het heel goed heeft. Ik ben een gelukkig mens. Als je het zo hoort van je grootouders was het vroeger toch andere koek.

En dan nog kampen we tegenwoordig met zoveel psychische problemen.

De boeken van psychiater Dirk De Wachter kan ik wel appreciëren. Een wijze man die een heldere kijk heeft.

We leggen steeds hogere verwachtingen voor onszelf of voor anderen op. Daar wringt het schoentje. Laat ons leren gelukkig zijn met de dingen die we hebben. En niet constant zoeken naar het ultieme geluk. We kunnen moeilijk om met tegenslagen maar tegenslagen kunnen ook heel verrijkend zijn.

Een hele uitdaging om daar als overheid aandacht aan te schenken!

Als ik kijk naar foto’s dan heb ik  soms heimwee naar de goede, oude tijd! Zorgeloze kindertijd, Studententijd, kinderloze tijd 😉, tijd toen de kinderen klein waren,… Ik ben ervan overtuigd dat ik binnen 5 jaar ook heimwee zal hebben naar de tijd van nu 😊

 

NR (Not all those who wander are lost – JRR Tolkien) :  Huppakee, onze S4 wordt recht vanuit het verleden… back to the future gekatapulteerd ! Annelies, waar – behalve in de Meetkerkse Moeren natuurlijk - zou je ooit nog eens willen rondwandelen, volledig op je gemak en vrij van corona- en andere zorgen ?

 

S4 : Ondanks  ik graag thuis ben (na 1-2 weken reizen, verlang ik al terug naar huis) staat er veel op mijn bucketlijstje!

Moeilijk om er eentje uit te pikken! Andere godsdiensten en culturen vind ik wel inspirerend.

Hoe ouder ik word, hoe meer ik kan genieten van ongerepte natuur! Als ik één continent moet uitkiezen dan zou ik gaan voor Azië. India, Vietnam,… je mag me direct een ticketje bezorgen! De manier waarop de mensen leven, ongelofelijk. Maar Amerika zou een mens natuurlijk ook eens moeten gezien hebben he… Hmm, Moeilijk!

 

NR (The secret to getting ahead is getting started – Agatha Christie): Je kent dat gevoel ongetwijfeld ook, er zijn zo van die ergerlijke toestanden waarvoor ze je écht niet moeten bellen en, anderzijds, van die dingen waarvoor je geen enkele moeite hebt om er uit eigen beweging mee te beginnen omdat die nu eenmaal zooooooo plezant zijn. Awel, verlos ons uit onze onwetendheid : geef van beide eens een voorbeeld.

 

S4 : Ik kan mij ergeren aan mensen die niet oprecht zijn. Meepraten als het hen goed uitkomt en een façade optrekken. Hatelijk!

Alleen al daarom zou ik geen goeie politieker zijn op hoger niveau. Ik zeg te veel mijn gedacht. Onze burgervader kent me al. Hij laat me eventjes uitrazen en probeert me dan diplomatisch tot rust te brengen😊.

Je mag me altijd bellen om op het gemak iets te gaan eten! Ik kan echt genieten van lekker eten en goed gezelschap!

 

(n.v.d.r. : Wacht tot de restaurants weer open zijn, haha 😊…)

 

NR (I have many problems in my life, but my lips don’t know that, they always smile – Charlie Chaplin) : Annelies : wat doet u altijd lachen, no mather what ? Of anders gesteld : waarmee kunnen we u zeker aan’t lachen brengen (niet verschieten als het u in de toekomst ook in’t echt overkomt hé) ?   

 

S4 : Droge humor!

 

(n.v.d.r. : Kunnen we inkomen. Ook een aanrader zijn de Youtube clipjes van comedian Michael McIntyre, humor volgens thema : kinderen, vrouwen, reizen, autorijden enz. Allemaal heel herkenbaar en gewoon hilarisch!!)

 

NR : ( I’ll gladly die, but just not now, I have to clean the house first- Astrid Lindgren), Geen paniek, het einde der tijden is nog lang niet nabij hoor, al zou je er wel eens aan twijfelen als je weer die mistroostige koppen van Erika Ziet-Ze-Vlieghe en Marc Van Zwans voor de 100 000e keer op de VanRanstTv, de VRT dus, ziet verschijnen. Maar, stel nu eens dat je maar één jaar meer te leven hebt, welke plezante dingen zou je dan nog graag willen doen in dat jaar ? Shoot !

 

S4 : Een moeilijken! De joker? Ik kom niet direct op iets dat ik nog echt wil doen.

Sowieso de opgejaagdheid zou ik laten vallen. Snel opstaan, snel eten, snel vertrekken,…

Eigenlijk de gewone dingen van het leven verder doen, maar op mijn eigen ritme. Niets moet, alles mag!

Lekker eten en de mensen die me dierbaar zijn mogen zeker in dat jaar niet ontbreken!

O ja, en als ik dan toch tijd heb, dan zou ik mij wagen aan potten bakken! In ons tuinhuis, met zicht op de tuin en de velden, mooie dingen maken. En mijmeren over mijn mooi leven dat ik heb gehad… Maar laat ons daar nog tientallen jaren mee wachten! Eerst nog wat supporteren voor de topploeg MEHONI !

 

(n.v.d.r. : Een zeer goed idee, dat laatste…en hoe doen we dat ook weer ? Juist , met een welgemeende We Geven Ons Niet !! )

 

Ignace Cognito