DSC 0054

 

Vanaf vandaag 22 april kunnen burgers zich inschrijven om op donderdag 20 mei tussen 17 en 18 uur in hun straat het verkeer te tellen. De jaarlijkse verkeerstelling maakt voor het eerst deel uit van de ‘Week van de Straat’. Meten en inspireren is de opzet van deze week van acties voor meer leefbare straten. Al 93 Vlaamse gemeenten zegden hun medewerking toe. 

Het burgeronderzoek Straatvinken is een initiatief van de UAntwerpen, HIVA – KU Leuven en de Ringland Academie. Het vindt dit jaar voor de vierde keer plaats en loopt nog door tot 2030. Burgers vinken een uur lang in hun straat elke passerende voetganger, fietsers, tram, bus, auto en bestel- en vrachtwagen af. De deelnemers worden ook uitgenodigd om via de leefbaarheidsbevraging straat-O-sfeer verhalen over hun straat te delen en de leefbaarheid ervan te beoordelen. 

In 2020 namen in heel Vlaanderen meer dan 4.000 burgers deel aan de verkeerstelling. Bewoners van 1.690 straten in 273 Vlaamse gemeenten deelden maar liefst 3.167 verhalen over de leefbaarheid van hun straat. Ondanks de lockdownmaatregelen kreeg Straatvinken daarmee vier keer meer verhalen binnen dan bij de voorgaande editie. 

Praktisch

Via www.straatvinken.be kunnen deelnemers zich vanaf 22 april inschrijven. De telling vindt plaats op donderdag 20 mei van 17 tot 18 uur. Deelnemers kunnen gebruikmaken van het papieren telformulier of de online teltool, die vanaf vandaag te vinden is op www.straatvinken.be.