Mehonieuws : Haka-Haka-Honi !!

 

 

Finaal 10

 

 

Weledelgestrenge Zwienkerkenaars, beste Zwientjes, beste Mehonians en Maori, beste al de rest,

 

Niet dat het de Mehoni-volgers zal verbazen, maar onze M&M ('Mehoni Meiden') staan zó scherp tegenwoordig dat ze zich nog eens aan zichzelf gaan snijden. Laat ons hopen dat het niet zover komt. De moraal van de ploeg zit dan ook goed. Om zichzelf op te peppen, vlak voor de match, roepen de M&M eendrachtig We Geven Ons Niet !, dan stappen ze statig naar het midden van’t plein en doen een line-up, gevolgd door een braaf applaus om het aanwezig Mehoni publiek in de sfeer te brengen. Zeer goed, daar niet van, maar uw reporter vroeg zich af of het nóg wat pittiger mag ? Iets spectaculair, om tegelijk zichzelf op te peppen, de supporters mee te krijgen en, niet onbelangrijk : de tegenstand te imponeren.

 

Wel, uw reporter heeft een beetje gespiekt hoe ze dat bij andere sporten doen. En kijk…: geen beter recept om die 3 doelen tegelijk te bereiken dan de haka dans ! Het nationaal rugby team van Nieuw-Zeeland (‘NZ’), the All Blacks (m/v), wegens hun zwarte outfits, dansen de haka voor het begin van elke wedstrijd , zie maar op Youtube. Schitterende beelden hé ?  Die reuzen van de sport hebben de Haka op die manier wereldberoemd gemaakt, en is daarmee uitgegroeid tot het tweede belangrijkste exportproduct van Nieuw-Zeeland, na kiwi’s natuurlijk.

 

Finaal 5

 

De haka is eigenlijk een dans van de Maori’s, de prettig gestoorde oorspronkelijke inwoners van NZ, goed vergelijkbaar dus met de Zwienkerkenaars in West-Vlaanderen. Ze dansen de haka om de positieve energie van de goden naar beneden te laten dalen bvb. om een (wed)strijd te winnen, wat ons naadloos brengt bij…Mehoni; ’t zal wel zijn. Uw reporter dacht zo : wat als de M&M nu eens de haka zouden dansen voor ze aan hun matchen beginnen ? Die zwarte outfits hebben ze al, nu nog enkel haka-gewijs alle positieve energie van de volleybalgoden in de laatste wedstrijden van het seizoen duwen, en daarmee nog een paar overwinningen bijeen sprokkelen. Strak plan ! Haka, haka, honi : het experiment is nog gelukt ook ! Zie die foto’s hierboven en -onder, de M&M hebben de haka al geoefend, cool hé zeg van onze M&M, en dat alles onder het goedkeurend oog van de echte All Blacks ! De Mehoni tegenstand weze dus gewaarschuwd. 

 

Finaal 7

 

 

finaal 8

 

finaal 11

 

finaal 14

 

Ach ja, de haka wordt in NZ tegenwoordig ook opgevoerd om toeristen te verwelkomen. Tip : zou ons gemeentebestuur ook niet zo’n haka dans ten beste geven op het dorpsplein om toeristen vanuit Blankenberge en Brugge deze zomer naar pittoresk Zwienkerke te lokken ? Uw reporter vindt in alle geval van wel. U wellicht ook ? Wedden dat dit een topattractie wordt, een instant-hit op TikTok, Youtube en andere social media ? 

 

finaal 3

 

finaal 15

 

Tot slot : de haka wordt in NZ blijkbaar ook opgevoerd om een feest goed te laten verlopen, of ook bij een welkomstmaaltijd. Dat doet ondergetekende er plots aan denken dat het Mehoni Afscheidsfeest eraan komt. Hey, geen paniek hoor : u moet dat “afscheid” alleen verstaan als een “afscheid van het seizoen 2021/2022”. Kom dus vooral niet in het zwart gekleed, met een droevig gezicht en zakdoek in aanslag, en houd geen kaartjes met “innige deelneming “ klaar aan de ingang. Neen, we gaan Mehoni nog lang niet ten grave dragen ! ’t Is de bedoeling dat het een superplezant feest wordt, met veel spijs en drank, dus : Save (niet alleen) the date : 16 april, om 19h, maar schrijf u vooral ook in : doen dus, nu, geen uitstelgedrag hé !! Ach ja, opdat dit feest goed zou verlopen stelt uw reporter voor dat het Mehoni bestuur, in navolging van de M&M en de Maori, bij de opening van het 'Afscheids'feest hun eigen versie van de Haka opvoert. Ja, toch ? 😊 ’t Zal wel zijn !!!

 

Afscheidsfeest

 

finaal 12

 

Ignace Cognito