monica 01 061e4

 

 

Op 26 september 2022 werd Monica Haeghebaert door de gemeente Zuienkerke en door de collega's van de bib in de bloemetjes gezet omwille van haar langdurige inzet voor de bib van Zuienkerke. Na een powerpoint overzicht (Gilbert), bloemen en speech (Mark) en een dankwoord (burgemeester), werden Monica en echtgenoot Roger gevierd met een hapje en een drankje.

 

monica 02 7a36e

 

Citaat uit de toespraak van Mark Maekelberghe.

 

Tien jaar, net zolang als de Boekennok met vrijwilligers aan de slag is, heeft Monica Haeghebaert (figuurlijk) aan haar boek geschreven. De laatste bladzijde wordt omgedraaid …

Soms had haar boek de allures van een roman, soms van een triller, meestal van een goed gedocumenteerd werkboek.

Als vrijwilliger was Monica er van in de beginne bij en wandelde zij met de haar eigen gedrevenheid en zin voor orde doorheen het wel en wee van een bibliotheek.

Want er komt veel meer bij kijken dan gewoonweg een boek innemen of uitlenen. De inhoud van de boekenrekken moet onderhouden worden: nieuwe boeken dienen gekaft te worden, oude werken moeten plaats ruimen voor meer hedendaagse of actuele literatuur. Het werken met de voor het bib-beheer specifiek ontworpen software vraagt het nodige inzicht maar ook kalmte wanneer de techniek het even laat afweten en de wachtrij van klanten gestaag blijft aangroeien. Niet voor niets noemen de vrijwilligers zichzelf ‘Bibbers’, …

Het creatief omtoveren van de boekenruimtes in gezellige seizoengebonden thema’s is Monica’s domein en dit doet ze sinds jaar en dag met een arsenaal aan kleine of grote decoratieve elementen. Sfeer is belangrijk ! Sfeer nodigt uit ! Maar vooral het vlotte contact met de bib-klanten stelt ze op de eerste plaats. Een babbel, even mee zoeken in de veelheid van boeken, het juiste boek voor de juiste persoon, jong of oud, … Voor Monica is dit een evidentie.

Bedankt Monica !

We hebben je boek met graagte gelezen. Het is hoofdzakelijk een roman, ei zo na een liefdesroman met liefde voor je taak, liefde voor de bib-gangers, liefde voor je collega’s, liefde voor het boek …! Geniet van je ‘tweede pensioen’.

En mocht je ooit een ‘post scriptum’ overwegen: ga je gang !