In Meetkerke werd zopas de 49
e provinciale wandelroute geopend. De Meetkerkse Moerenwandelroute is één van de langere wandelingen. Wie dit te zwaar vindt, kan de ingekorte versie afwandelen. De route vertrekt in Meetkerke op de onthaalparking.


Verwelkoming in Meetkerke door burgemeester Henri Cuypers.
 


De Meetkerkse Moerenwandelroute is net geen 15 km lang en vertrekt aan de onthaal parking in Meetkerke. De ideale vertrekplaats van de route. Je kan er de fiets of auto makkelijk kwijt en kan al de sfeer opsnuiven aan de infohut. Het vlakke polderlandschap en het kanaal Brugge-Oostende vormen het decor voor een verkenning van de streek.
 


De onthaalparking te MeetkerkeMet ruime mogelijkheid om fietsen te stallen...
 

Orgelpunt van de herinrichting van de Meetkerkse Moeren

In mei werd de herinrichting van de Meetkerkse Moeren afgewerkt. De herinrichting had als doel opnieuw vochtige hooilanden te creëren en het oorspronkelijke open karakter van de moeren te herstellen. Dat is de beste manier om de talrijke zeldzame vogels en planten die er hun thuis hebben, te beschermen. De wandelroute loopt langs graslanden, hooilanden, langs bossen en door de Moerstraat op de vroegere dijk. Laantjes (ondiepe greppels) werden opnieuw uitgegraven en het waterpeil werd met 25cm verhoogd. De wandelroute is het orgelpunt van de natuurinrichting en is dé ideale manier om de regio te ontdekken.
 


Officiële inhuldiging van het startpunt te Meetkerke.

 

In de routebrochure zijn 3 thema's uitgewerkt waarin uiteraard de geschiedenis van het 428 ha grote gebied wordt toegelicht. Daarnaast komen ook nog de vele fauna en flora aan bod en wordt dieper ingegaan op de geschiedenis van de Oostendse vaart. Langs de route wordt de wandelaar begeleid via diverse informatieborden met meer uitleg over het gebied en kan hij genieten van eindeloze uitzichten over de vlakke polder.
 


Dhr. Patrick Van Gheluwe, gaf een woordje uitleg over het recreatie beleid in de provincie. 

 


Ook even in Brugge en Jabbeke

Niettegenstaande de route start en aankomt in Meetkerke loopt een aardig deel van de route over het grondgebied van Brugge en Jabbeke. Wie de korte lus volgt loopt quasi de helft van de tijd op Brugs grondgebied. Wie de grote lus volgt kan dan halfweg even verpozen op grondgebied van Jabbeke ter hoogte van Nieuwwege. 
 


Beelden langs de route


De wandelroute is echter vrij uniek in de reeks. 'Met de afstand van 15km is het één van de langere wandelroutes, maar er werden enkele mogelijkheden gecreëerd om de route in te korten. Op die manier kunnen ook gezinnen met kinderen de route verkennen', aldus Gedeputeerde Patrick Van Gheluwe.


 Een nieuwe waterloop...


Daarnaast werd voor deze nieuwe wandelroute een dreef opgenomen die tot op vandaag niet voor het grote publiek toegankelijk was. Dit gedeelte van de route is dan ook een belangrijke ontdekking die, zowel voor de toerist als voor de inwoners, de route nog aantrekkelijker maakt. Tot slot wordt de route ook nog getypeerd door de vele dreven en enkele mooie hoeves en kapelletjes die het landschap sieren.

 
Verzonken weiden

Partners

De wandelroute is een initiatief van Westtoer met de steun van de Provincie West­Vlaanderen en de gemeente Zuienkerke.

 

Praktisch

Van de wandelroute wordt een routebeschrijving met kaart uitgegeven. Deze kost € 2,00 en is onder andere beschikbaar op de volgende plaatsen: