Tijdens de persvoorstelling presenteerde schepen Annelies Dewulf de activiteiten naar aanleiding van de doortocht van de Blankenbergse tweedaagse in Zuienkerke. 

Op 1 mei wordt Zuienkerke terug omgetoverd tot een groot feestdorp, dit naar aanleiding van de 41 ste internationale tweedaagse voettocht!

Het ziet er naar uit dat er terug duizenden mensen hun stapschoenen zullen aantrekken om te genieten van de prachtige landschappen, mooie dorpen en gezellige sfeer. Wij zullen de dappere stappers zoveel mogelijk aanmoedigen door de dorpskernen te bevlaggen en te voorzien van tentjes en animatie. Dit jaar doorkruist de langste afstand van 42 km al de deelgemeenten van Zuienkerke.
In Nieuwmunster zal een plaatselijke vereniging de dorstigen laven en wordt er voor de nodige ambiance gezorgd. De heer Wilfried Decklerck zal het beste van zichzelf geven samen met zijn accordeon, dit van 11 uur tot 14 uur.

Ook Zuienkerke zorgt voor de nodige sfeer. Naar jaarlijkse gewoonte zullen de oudsten onder ons kunnen terugdenken aan de tij d van toen en de jongsten zullen verwonderd staan kijken hoe vroeger alles in zijn werk ging en dit aan de hand van enkele oude ambachten zoals onze wolkammer, schaapscheerder en touwdraaiers die als vaste waarden terugkomen. Het Mentebolletje uit Blankenberge stelt opnieuw hun kantklossen voor en er worden demonstraties gegeven van gepersonaliseerde decoupages. Een kaarsengieter zal ons de knepen van het vak tonen. Naar aanleiding van de verbouwingswerken van het gemeentehuis zullen de oude ambachten een andere plaats krijgen.

Dit jaar wordt er straatanimatie voorzien met de "Crazy Entertainers".  Als je weet dat er een Portugese vrouw het drietal vervolledigt kan dit misschien wel vuurwerk geven! Ze zijn te bewonderen tussen l1h30 en 16h.
Naar jaarlijkse gewoonte zullen ook onze plaatselijke verenigingen de innerlijke mens verzorgen met drank en versnaperingen.

Omdat deze dag een heus familiegebeuren is wordt er aan alle leeftijden gedacht. De kleinsten kunnen zich uitleven op een groot springkasteel en in een andere wereld stappen samen met de schminkster. Het is traditie dat naar aanleiding van dit wandelgebeuren een rommel-markt wordt gehouden.

Zo ook dit jaar kan je in het gemeentehuis een standplaats reserveren. Een standplaats is gratis maar op voorhand dient er een waarborg van lO€ te worden betaald. De rommelmarkt start vanaf 7h tot ongeveer 17h.
Op cultureel vlak worden we verwend met een tentoonstelling in de gemeentelijke zaal de Notelaar.

Laat ons hopen dat de weergoden ons dit jaar goed gezind zijn en dat dit alles mag gebeuren onder een stralend zonnetje. Verder wens ik de mensen van de organisatie van de voettocht te bedanken voor hun grote inzet.
Ook voor onze gemeente is dit een gebeuren om naar uit te kijken.
 

Vervolgens kwam de voorzitter van de tweedaagse, Luc Henau, de voettocht toelichten. Deze voorstelling is voor hem reeds een routine klus geworden, maar wel een klus die hij voor de laatste maal als voorzitter doet. Hij benadrukte te band met Zuienkerke en de goede banden met ere-burgemeester Henri Cuypers. Als dank voor de jarenlange samenwerking werd Henri Cuypers en zijn echtgenote in de bloemetjes gezet. Henri kreeg ook een (oude) persfoto waar hij zelf ergen tussen de massa opstond.