Foto: Tina Meulebroeck 
 

Zuienkerke is een mooie gemeente en dat wil het college en de gemeenteraad in ere houden, en daar de vorige welkomstborden in een erbarmelijke toestand verkeerden werden ze uit de dorpskernen onlangs verwijderd.
  Om de nieuwe borden te vervaardigen werd de VVV met name Mireille Wieland, schepen Jacques Demeyere, Roger Deketelaere, Romain Van Belle en ik zelf,  onder de arm genomen, en na heel wat teken- en zoekwerk kunnen we dit vandaag aan het college overhandigen. De borden zijn vervaardigd uit wit volkern, dit is een HPL (High Pressure Laminate) product met een zeer glad oppervlak, waardoor ze vuilbestendig zijn. De borden werden uitgetekend door de VVV  en door de Nederlanse fa Lété mooi afgewerkt, dit  met logo en tekst ingegraveerd, ingelakt in kleuren en met aan de voorzijde een facetrandje

Met deze borden wordt de eenheid van de 4 deelgemeenten geaccentueerd door een uniforme tekst, maar de schilden beklemtonen dat iedere deelgemeente zijn eigenheid behoud.
  Daarom wil ik wel een woordje uitleg geven over de heraldische betekenis van de symbolen  op deze schilden.

Nieuwmunster heeft een veld van zilver met kruis van keel geledigd en gekruld, met twee eendjes van sabel. Dit schild werd  toegekend op 18 april 1847. Het kruis is afgeleid van de orde van de tempeliers en de twee vinken zijn een symbool voor de kantelen. Dit gebied was immers een lange tijd in de Middeleeuwen in bezit van de Tempeliers

Houtave vertoont een veld van sabel met leeuw van zilver in menselijke rechte houding, tong in keel en met grafelijke kroon uit edelstenen met 3 fleurons.
  Aan het halssnoer een abtenkruis in klaverbladvorm, met twee abtenstaven daarnaast.
  Dit schild  werd toegekend op 28 februari 1843. De rechten ervan zijn, volgens de legende, door de St. Andreas  Abdij verleend in de stad door de Graven van Vlaanderen in de 12e eeuw.  De ware betekenis of herkomst is niet bekend.

Meetkerke
  Een veld van keel met 2 gekruiste zwaarden met de punt naar beneden.
  Het zwaard staat symbool voor vrije man die bezit en familie zal beschermen met het wapen.

Zuienkerke vertoont een veld van zilver met een kruis van sabel met vijf Jakobsschelpen in goud,  en een merel. De betekenis van de schelpen is zwijgzaamheid en de afgeknotte merel staat voor de goede klank van een eerbaar man. Dit schild werd toegekend op 25 februari 1845.

Ik denk dat we hier aan de gemeente een mooi resultaat kunnen overhandigen die bestendig is tegen weer en vele andere omstandigheden.

Gilbert Jonckheere
  VVV Zuienkerke