De Blazuin begeeft zich tussen ’t Volk!

 

Van zaterdag 20 oktober tot en met zaterdag 3 november 2012 organiseert De Blazuin, een intergemeentelijk cultureel samenwerkingsproject tussen De Haan, Blankenberge en Zuienkerke, vijf evenementen waar we u onderdompelen in de volkscultuur met het thema ‘De Blazuin tussen ’t volk’.

 

We gaan even weg van facebook, twitter, chatten, Wifi, sms, gamen op tablet PC… en terug naar de tijd waar het sociaal contact en de vrijetijdsbesteding niet virtueel plaatsvond, maar wel op straat of in de plaatselijke volkscafé.

 

Op zaterdag 20 oktober geeft Blankenberge het startschot in café De Reisduif met volksmuziek en een spel gaaibolling. Daarnaast proeven we van enkele authentieke lekkernijen, zoals breugelkop, bloedworst en gebakken kippenvleugeltjes. Dit wordt alvast gezelligheid troef.

 

Op zondag 21 oktober in Blankenberge nodigen we u uit voor een volkse route. We gaan langs verschillende volkscafé’s in Uitkerke, waar je telkens getrakteerd wordt op een vleugje muziek, een literaire verrassing of een amusementsspel.

 

In de bibliotheek van De Haan wordt op donderdag 25 oktober om 20 uur een lezing georganiseerd rond volkscultuur en tradities. Els Vanaverbeke, deskundige inzake volkscultuur, zal deze lezing verzorgen.

 

Op zaterdag 27 oktober wordt de gemeente Zuienkerke omgetoverd in een adembenemend lichtspektakel. Om 19u wordt iedereen uitgenodigd om met een uitgeholde en versierde biet aanwezig te zijn in de gemeentelijke sporthal, waar de verkiezing van de mooiste biet zal plaatsvinden. Vervolgens kan je deelnemen aan de bietenkopwandeling. Een verwarmende en boeiend tussenstop is zeker en vast de kers op de taart, waar de historiek van de bietenkopwandeling uit de doeken wordt gedaan. Om de avond compleet te maken, is er mogelijkheid nadien te genieten van een warm bordje hutsepot (€ 10 p.p., € 5 voor kinderen t.e.m. 12 jaar).

 

Als er iemand wou beweren dat een volkscafé geen cultuur is, dan heeft hij de film ‘Bedankt en merci’ nog niet bekeken. Op zaterdag 3 november om 20.30 uur wordt de film van Kat Steppe en Nahid Shaikh in cinema Rio in De Haan vertoond, waar we het verhaal zien over de traditie van de oude volkscafés.

 

Meer info & reservaties

  • 20.10 opening – plaatsen beperkt, inschrijven verplicht tot 17.10
  • 21.10 volkse route – inschrijven verplicht tot 18.10
  • 25.10 lezing – inschrijven verplicht tot 23.10
  • 27.10 bietenkopwandeling (met hutsepot) – inschrijven verplicht 22.10
  • 03.11 film – reserveren verplicht

 

Cultuurdienst De Haan I Leopoldlaan 24 - 8420 De Haan

tel 059 24 21 33 - cultuur@dehaan.be

Cultuurcentrum Blankenberge I Hoogstraat 2 - 8370 Blankenberge

tel 050 43 20 43 - cultuur@blankenberge.be - cultuur.blankenberge.be

Gemeentehuis Zuienkerke I Kerkstraat 17 - 8377 Zuienkerke

tel 050 43 20 50 - annie.allemeesch@zuienkerke.be - www.zuienkerke.be