Beste genodigden,


Graag stel ik, als schepen van sport, in naam van de sportraad Zuienkerke onze activiteiten aan jullie voor. Voor dit jaar staan er 2 wandeltochten op het programma.

De eerste die doorgaat op zondag 7 april is traditiegetrouw de Meetkerkse moeren tocht. Deze wandeling wordt ondertussen al meer dan 35 jaar georganiseerd en is nog steeds een voltreffer. Door onder andere het natuurinrichtingsproject van de voorbije jaren is dit echt een unieke wandelroute. Het landschap van hooilandjes en hooiweiden met greppeltjes en bijhorende planten en dieren kan je in alle rust bewandelen.

  web Meetkerke Sportcentrun 12

Er wordt gestart in het sportcentrum van Meetkerke. Deze locatie biedt de wandelaars een prachtige accommodatie aan waarbij er ruime parking voorzien is. Er kan bij mooi weer gezellig buiten gezeten worden en bij minder weer is er een mooie ruimte binnen. Ook kinderen kunnen zich met veel plezier uitleven in de zandbak en op het speelplein. Omdat wij zowel groot als klein, sportief of iets minder sportief de kans willen bieden om van de mooie moeren te genieten hebben wij dit jaar 6 verschillende afstanden in aanbieding. Dit jaar is er extra aandacht besteed aan de mindervalide personen en jonge gezinnen. Ook voor hen is er een afstand die zeer toegankelijk is.

De experten-ploeg van de sportraad is aan de slag geweest om dit jaar 6 prachtige parkoers in elkaar te knutselen. De zoektocht resulteerde in afstanden van 5, 8, 12, 15, 18 en 24 km. Vooreerst hebben wij de 5 km. Waarbij er vooral gedacht werd aan de toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers, buggy's en dergelijke. Vervolgens is er de 8 km. Deze afstand wordt onder andere gesierd door mooie hoeves, kapelletjes en een molen, de enige stenen windmolen met een scheprad in Vlaanderen. Deze molen geklasseerd als monument, de restauratie van de tweede fase is recent van start gegaan. Wij hopen dat de restauratie vlot verloopt zodat wij dit uniek stuk spoedig kunnen zien draaien! De controlepost van de 8 km is aan de plas in Meetkerke.Voor de 12 km steken wij de grens over naar het authentiek dorpje Houtave. Midden in het dorpje is de tweede controlepost gevestigd namelijk in het gemeentezaaltje " De Maere". Op deze route geniet je van vele vergezichten en mooie panorama's.

Maar ook dit jaar zijn de toppers de 15, 18 en 24km! Want deze afstanden leiden je middenin het

natuurgebied de Meetkerkse Moeren. Echt de moeite waard om de stevige wandelschoenen aan te trekken! De Prachtige fauna en flora, de idyllische vergezichten, kapelletjes en verkeersluwe wegen brengen je helemaal tot rust! Het is uniek! Ook deze afstanden doorkruisen Houtave.

Naast frisse dranken en pistolets op de controleposten wordt er ook in het sportcentrum te Meetkerke taart, soep en heerlijke braadworsten verkocht.

Zoals vorig jaar biedt het gemeentebestuur van Zuienkerke ook dit jaar polderarrangementen aan. Per 100ste deelnemer wordt er een loting gepland waarbij de wandelaar een arrangement kan winnen. Het arrangement laat je genieten van een dagfietstocht die onze 4 deelgemeenten

doorkruist en waarbij je verwend wordt op 5 sneukelhaltes.

Je hoort het, het enige ingrediƫnt dat nog te kort is voor een fantastische wandeltocht is de zon! Laat ons hopen dat we er op 7 april kunnen op rekenen!

De tweede wandeling die de sportraad organiseert is de oudlandpoldertocht die doorgaat op zondag 1 september in Nieuwmunster. De routes moeten nog verder worden uitgewerkt. Maar de afstanden zullen ons een evenwicht bieden tussen de kust en de polderstreek.

Ik wens jullie tenslotte nog een gezellige avond toe en hopelijk zien we elkaar terug op 7 april!

Annelies Dewulf
Schepen van sport