Toespraak van burgemeester Alain De Vlieghe.In 2010 zijn we begonnen met de verbouwing van ons gemeentehuis. De werken hebben een dik jaar geduurd . Op 13 mei 2011 hebben we ons gemeentehuis plechtig ingehuldigd en op 14 mei was er nog een opendeurdag voor de ganse bevolking. Alles was nieuw : de muren, de plafonds, de deuren , alles was opnieuw geschilderd, in vele bureaus was er nieuw meubilair maar toch was er nog iets tekort: namelijk de decoratie en de aankleding van de muren. We hadden zelf nog het een en ander in onze kast liggen maar we hadden het geluk gehad dat 3 kunstenaars bereid waren om een paar mooie werken gratis te schenken aan het gemeentebestuur.

Vanavond zijn we hier bijeen om deze mensen eens extra te bedanken voor hun schenking.

Als eerste hebben we een kunstenaar van eigen bodem namelijk Wilfried Vanwynsberghe in de kunstwereld bekend onder de naam Wyns. Wilfried schonk aan de gemeente een prachtig 4 luik die een prachtige weergave is van het mooie polderlandschap.

Wilfried is van jongs af al bezig met kunst. In zijn jeugd kwam hij in contact met een zekere A. Raes en M. Callaert, die hem de kunst van het tekenen leerden ontdekken. In de academie van Kortrijk leerde hij met olieverf schilderen van kunstschilder Vanderghinste.

Hij stelde ten toon in veel grote steden zoals Amsterdam, Dusseldorf, Parijs, Keulen en ook veel in België. Vanaf 1978 gaf hij ook les in kunstgeschiedenis en toegepaste kunst. Hij maakte ook zeer veel studiereizen naar grote wereldsteden maar zijn voorkeur ging uit naar Italië , Spanje tot Noord-Afrika en Egypte. Als reporter maakt hij visuele reportages en hommages of ontmoetingen met artiesten. Tijdens de kunstroute ingericht door de cultuurraad van Zuienkerke zet Wilfried ook zijn deur van zijn atelier open voor het grote publiek. Persoonlijk kan ik getuigen dat er daar er zeer veel werken te zien zijn van allerhande vormen en stijlen.

Als tweede hebben we kunstenaar Mare De Geeter. Van hem hebben we 2 mooie kleurrijke werken gekregen, één voor de raadzaal en één in onze vergaderzaal op de eerste verdieping.

Mare De Geeter is al zeer lang met kunst bezig. In 1991 heeft hij een kunstschool opgericht namelijk "De Toets" en in 1995 heeft hij een kunstgalerie geopend in de casino van Blankenberge. De galerie werd een begrip in de kunstwereld. Er werden tentoonstellingen gehouden met werken van bekende kunstenaars o.a. Canestraro -Depuydt, Willaert, Gadenne en nog zo veel anderen.

Mare zelf schildert natuurpressies vaak met krachtige kleurvegen ook portretten, stillevens landschappen en vooral polderzichten. Ik ben eens bij hem thuis geweest er hij had bijna geen plaats meer om al de schilderijen te plaatsen.

Als derde kunstenaar verwelkomen we Toon Beuckels. Toon is geboren in Oostende en woont momenteel in de Molenwal in Zuienkerke. Toon studeerde typografie in Woluwe, sierkunsten in Brussel en fotografie in Parijs. Van 1973 tot 1993 was hij fotograaf en tekenaar bij de Europese Unie. Heden is hij zelfstandig cartoonist. Toon publiceerde in diverse tijdschriften maakte ook stripverhalen en gaf ook cartoonboekjes uit. Caroline Gennez, Frank Van Den Broucke, Geert Lambert, Frieda Van Wyck en Annelies Rutten zijn slechts enkele voorbeelden van ongeveer 100 BB ( bekende Belgen) waarvan hij een cartoon maakte. Met de aanpak van de trilweg door Zuienkerke heeft Toon een cartoon gemaakt van een BZ (bekende Zuienkerkenaar) namelijk van mij zelf. Op de voorbije nieuwjaarsreceptie kregen we de primeur te zien van een prachtige cartoon van het schepencollege. Op de kunstroute van 2012 waren in het Boldershof en in zaal Spietsela zeer veel werken te zien van Toon.

Als laatste kunstenaar hebben we Mevr. Lisette Wyckmans die hier vanavond spijtig genoeg niet kon zijn. Zij is ook al heel lang bezig met kunst. Als kind was ze altijd bezig met tekenen en schilderen. Zij is afgestudeerd als regentes plastische opvoeding en op latere leeftijd heeft ze 5 jaar les gevolgd in de kunstacademie van Knokke. Zij doet al een paar jaar mee met buren bij kunstenaars en heeft een paar jaar geleden tentoongesteld t.g.v. de kunsttentoonstelling in Zuienkerke. Tijdens de Roefel activiteit in Zuienkerke is Lisette ook actief, ze toont aan de kinderen hoe je op een creatieve manier bezig kan zijn met kunst. Ook dit jaar is ze weer van de partij op de roefelnamiddag. Lisette schonk een prachtige schilderij van een rij knotwilgen langs de Nieuw Steenweg in Zuienkerke, direct herkenbaar voor ieder die langs de Nieuwe Steenweg passeert.

Beste kunstenaars, nogmaals bedankt voor jullie schenking en wij beloven jullie dat wij er zeer goed gaan voor zorgen.

Van harte,

Alain De Vlieghe Burgemeester