Op zaterdag 11 januari 2014 is het verzamelen geblazen in het landelijke Nieuwmunster. Een winters warm vreugdevuur wordt des avonds ontstoken in één van de mooiste bilken van de Oudlandpolder. Aan de voet van de St.-Bartholomeuskerk ontmoet je Tempeliers uit vervlogen tijden, kun je klinken op het nieuwe jaar en verrast het dorp door haar menselijke warmte. Je wordt er in 2014 zowaar gezellig, levenslustig en bijzonder vurig van.

Ons dorp viert feest. 800 jaar terug werd in een oorkonde, gedateerd op 18 november 1214, Nieuwmunster voor het eerst vermeld. Weliswaar is Nieuwmunster als entiteit reeds ouder maar dit historische feit willen we niet zomaar laten voorbijgaan. 2014 wil zich dan ook aandien als een feestjaar. Het feestcomité, de parochieraad St.-Bartholomeus, de Gezinbond, KLJ, de Landelijke Gilde en het gemeentebestuur van Zuienkerke geven met het Oudlandvuur alvast een flinke aftrap.


PAX VOBISCUM

De Vlaamse reënactmentgroep Milites Templi verwelkomt je graag om 18.30 uur in de Romaanse St.-Bartholomeüskerk. Je belandt achthonderd jaar terug in een Romeinse ritus en maakt kennis met het historische leven van de Tempeliers binnen onze contreien. In gedachten marcheer je doorheen de dertiende eeuw. Stoer voor kinderen en jongeren, buitengewoon interessant voor volwassen.

OUDLANDVUUR

Om klokslag 19.30 uur wordt een indrukwekkende stapel bomen ontstoken. Binnen het  open landschap van de Oudlandpolder met op de achtergrond de slinger lichtjes van de kustskyline heeft dit vuur iets uniek. Voor de tweede editie wordt de setting omgeturnd in een vroeg-middeleeuwse stek met fakkels, edel nat, lekkers uit Nieuwmunster en voor de gelegenheid uitgedoste dorpsbewoners in dertiende-eeuwse tunieken. De tempeliers blijven in de buurt en verhalen je verder over hun tochten, ingewikkelde structuren en Latijnse salvo’s.THE UNFORGETTABLE FIRE

De avond wordt besloten met een after-party in de Bommel. Verkleumde benen en billen worden er los gezwierd op dansbare muziek die je doen blozen, glunderen en vurig doen verlangen naar een volgend nummer, een tof gesprek, het weerzien van een oude vriend(in) of een kluchtje van je buurman. Wie er vorig jaar bij was weet dat we van feesten houden! De gemeentelijke zaal wordt dit jaar aangekleed in een bescheiden middeleeuwse hal waar je tevens kan genieten van een lekker drankje.


Aan de inkom van het dorp verschijnen poppen in strobalen die de achthonderdste verjaardag duiden en je op weg zetten naar ons Oudlandvuur. Op de parking voor de kerk en in de Doelhofstraat is er parkeergelegenheid. Dorpsbewoners worden gevraagd om zoveel mogelijk te voet of met de fiets te komen. Laarzen, warme kousen en thermisch ondergoed zijn niet middeleeuws maar vallen wel te overwegen. Mocht er een Gault&Millau voor kerstboomverbrandingen en nieuwjaarsvieringen bestaan zou het Oudlandvuur ‘allicht’ op één staan omwille van zijn sfeer en uniciteit. Het bestaat niet, dus vertelle het voort.  (Zie ook www.feestkomiteit.be)