Graag stel ik, als schepen van sport, in naam van de sportraad Zuienkerke de wandeltocht van de Meetkerkse moeren voor.

Dit jaar gaat deze door de eerste zondag van de Paasvakantie, namelijk op 06 april. Dat deze wandeling al enige naambekendheid heeft kan worden aangetoond door de meer dan 1200 bezoekers die we vorig jaar mochten ontvangen. De unieke routes die worden uitgestippeld kunnen vele wandelaars bekoren. En ook dit jaar heeft de experten-ploeg zijn best gedaan om vele mooie zichten en paden aan te snijden.

web Meetkerke Sportcentrun 12

Er werd gekozen om zowel groot als klein, sportief of iets minder sportief de kans te bieden om van de mooie moeren te genieten. Er zal een keuze kunnen gemaakt worden tussen 5 verschillende routes. De afstanden zijn 4 km, 7.5km, 13km, 18km en 24km. Bij de kortste afstand werd er extra aandacht besteed aan de mindervalide personen en jonge gezinnen. Deze afstand is makkelijk toegankelijk voor rolstoelgebruikers, buggy's en dergelijke. De 7.5km wordt onder andere gesierd door mooie hoeves, kapelletjes en een molen, de enige stenen windmolen met een scheprad in Vlaanderen. Deze molen, geklasseerd als monument, is aan zijn laatste fase van restauratie toe. Binnenkort zal de molen na vele jaren opnieuw draaien, het wordt een echt uniek stuk!

Voor degenen die een prachtig en uniek stuk natuur willen bewonderen moeten de 13,18 of 24 km bewandelen. Deze afstanden leiden je middenin het natuurgebeid van de Meetkerkse Moeren. Dit jaar steken wij ook de grens over naar Stalhille.

De routes die werden uitgestippeld, werden zonder lussen gebreid waardoor je op geen enkel moment zelfde parkoers aflegt. Daardoor hebben wij meer controleposten voorzien. Er zal dit jaar een controlepost zijn in de Moeren, in de kantine van de manege in Varsenare, in het dorpscafé van Stalhille en ook nog in ons gemeentelijk zaaltje "De Maere". Iedere route start in het sportcentrum te Meetkerke. Deze locatie biedt de wandelaars een prachtige accommodatie aan. Er kan bij mooi weer gezellig buiten gezeten worden en bij minder weer is er een mooie ruimte binnen. Ook kinderen kunnen zich uitleven in een nieuw ingerichte zandbak. Gezien de recente heraanleg van het voetbalveld zal er dit jaar niet op het voetbalveld kunnen geparkeerd worden.

Bij lichamelijke inspanningen moet er natuurlijk ook spijs en drank voorzien worden. Naast frisse dranken en pistolets op de controleposten worden er ook in het sportcentrum te Meetkerke taart, soep en heerlijke braadworsten verkocht.

Zoals enkele jaren biedt het gemeentebestuur van Zuienkerke ook dit jaar polderarrangementen aan. Per 100ste deelnemer wordt er een loting gepland waarbij de wandelaar een arrangement kan winnen . Het arrangement laat je genieten van een dagfietstocht die onze 4 deelgemeenten doorkruist en waarbij je verwend wordt op 5 sneukelhaltes.

Wij hopen jullie op 06 april te mogen verwelkomen op deze unieke tocht.

Graag maak ik van de gelegenheid gebruik om ook de datum van de oudlandpoldertocht mee te geven. Deze toch zal doorgaan op 7 september.

Ik wens jullie tenslotte nog een gezellige avond toe!

Annelies Dewulf Schepen van sport