Herdenking WO I in Groot-Zuienkerke

Een enthousiaste werkgroep (zie foto) bereidt sinds meer dan een jaar de herdenking van de eerste wereldoorlog in Zuienkerke voor. Welke sporen liet WO 1 na in Zuienkerke? Welke gevolgen had de bezetting voor de plaatselijke bevolking?

Naast het oorlogsleed dat zowat elk Belgisch dorp te verduren kreeg (opeisingen, bewegingsvrijheid, schaarste, ...), kenden onze dorpen ook specifieke problemen : de permanente aanwezigheid van militairen van het Duitse Marinekorps in de dorpen, de aanwezigheid van Duitse vliegvelden, de aanleg van een smalspoor, de regelmatige luchtgevechten, de eerste bommenraids op Londen,...

Naar aanleiding van 100 jaar WO 1 willen we dit verhaal met Zuienkerke delen. Dit doen we zowel via een tentoonstelling als met een lezing.

De werkgroep: Joël Boussemaere, Wouter Delaere, Marnix Peire, Ludwig Vanderbeke, Freddy
Verburgh, Roland Verté, Johan Willaert.


Lezing: Zuienkerke tijdens WO1 - vrijdag 3 oktober - 20u

Wouter Delaere heeft aan de hand van getuigenissen in combinatie met andere bronnen een reconstructie gemaakt van de belangrijkste gebeurtenissen tijdens de eerste wereldoorlog in de 4 dorpen. Verwacht u aan een boeiende voordracht gelardeerd met zeldzaam fotomateriaal.

Tentoonstelling : Vier kleine dorpen in de Groote Oorlog -zaterdag 18 en zondag 19 oktober - 10 tot 18u


Voor deze tentoonstelling werden unieke luchtfoto’s opgevraagd uit het archief van het Belgisch leger. Daarnaast tonen we ook (militaire) voorwerpen en brengen we de verhalen van de Zuienkerkse soldaten en gesneuvelden. Ook de tracering van een Duitse spoorlijn die Zuienkerke doorkruiste wordt in kaart gebracht.

Beide activiteiten gaan door in de Notelaar (Nieuwe Steenweg 96, 8377 Zuienkerke] en zijn gratis.

Naar aanleiding van deze herdenking verschijnt er een themanummer van het heemkundig tijdschrift Heemstede. Deze speciale editie zal ter beschikking liggen tijdens de tentoonstelling.Tentoonstellingsbrochure

Naar aanleiding van de tentoonstelling heeft de werkgroep een brochure uitgewerkt die hier kan ingekeken worden.

Gebruik hiervoor deze link. (actief)Sfeer foto's


Duitse munitiekist uit 1917.
Fysieke restanten van de Duitse spoorweg gevonden in Zuienkerke en Nieuwmunster.
Belgisch legerkostuum van in 1914 en van later in de oorlog. 

Eretekens uit de eerste wereldoorlog.
De gele lijn duidt de plaats van de spoorweg aan, met foto's van stille getuigen...