Houtave is een deelgemeente van Zuienkerke en bestaat reeds van de 9-de eeuw. Houtave en Nieuwmunster maakten vroeger één domein uit, maar na het terugtrekken van de zee in de Middeleeuwen ontstonden twee dorpskernen.

In Houtave is de Sint-Bavos-en-Sint-Machutuskerk (14-de eeuw) vooral aantrekkelijk vanwege haar barokke meubilair en de pastorie. Typisch is de achthoekige toren. Dit oude dorpje heeft enkele mooie historische huisjes.


 

Een luchtfoto van de Kapellestraat in Houtave. 

Op de hoek van het dorpsplein staat de herberg 'de drie koningen' uit de 18-de eeuw, waar de Krieketaart en de boereboterham klaar staat. Het is één van de meest authentieke herbergen uit de streek. 

Binnen de dorpskom stond een kleine Maria grot, gebouwd rond 1850, door dorpsbewoners van Houtave. Hun namen zaten in een fles, ingebouwd in de grot. De grot, bouwvallig geworden, is thans verdwenen.

Binnen in de Sint Bavo en Machutus kerk bevinden zich een mooi zijaltaar, met een voorstelling van Onze Lieve Vrouw van de Rozenkrans.

Binnen in de Sint Bavo en Machutus kerk staat er prachtig houtsnijwerk uit de 16-de en 17-de eeuw

Binnen in de doopkapel van de Sint Bavo en Machutus kerk bevinden zich enkele prachtige iconen, zoals deze met de uitbeelding van het laatste avondmaal.

Dit mooie brandraam dat het doopsel van Christus voorstelt, werd in 1999 gerestaureerd.

De noodklok in de kerk van Houtave, deed dienst tijdens de tweede wereld oorlog, toen de Duitse bezetters alle kerkklokken wegnamen om het brons te gebruiken voor kanonnen.


  

Het rechter zijaltaar.

De schaperskapel werd in 1999 door de gemeente hernieuwd. Ze werd opgericht in de vorige eeuw ter bescherming van de kuddes schapen tegen loslopende honden of wolven.

Tussen Houtave en Zuienkerke in bevond zich deze mooie Friese boerderijschuur (ter hoogte van 'Stekvogel'). Thans vindt u er een grotere en functionele schuur (maar niet zo mooi als vroeger)..

Midden in het dorp staat het ontmoetingscentrum De Maere. Naast het verenigingsleven, vinden hier ook tentoonstellingen plaats, zoals tijdens de 'Kunstroute'.
Culinair Houtave