Tijdens de persbabbel op 1 april 2015, gaf burgemeester Alain De Vlieghe meer uitleg over de doortocht van de tweedaagse te Zuienkerke.

Verleden week in de persconferentie in Blankenberge heb ik gehoord dat het parcours enigszins gewijzigd is. Dit door de werken aan de All. Maar gelijk hoe komen de wandelaars van de 24km dat is de sportieve natuurwandeling en de 42 km de marathonwandeling op zaterdag 2 mei massaal door Zuienkerke en bij deze gelegenheid zorgt het gemeentebestuur samen met een aantal verenigingen en vrijwilligers voor de nodige ambiance en vertier.

Wat staat er allemaal op het menu in Zuienkerke op zaterdag 2 mei. De prondelaars zijn weer van de partij. Standplaatsen kunnen nog steeds gratis gereserveerd worden in het gemeentehuis. Wel wordt er een waarborg van 10 euro gevraagd die de dag zelf wordt terugbetaald.

Oude ambachtslui zoals de schaapscheerder, de touwdraaiers, de wolkammer en een hoefsmid zullen de tijd van toen terug doen herleven . De tentoonstelling van neerhofdieren is ook weer van de partij. Gans het gebeuren in de Kerkstraat zal opgeluisterd worden door ons Zuienkerks duo de Philiberts die met hun draaiorgel de nodige leute zullen brengen. Zodus ambiance verzekerd in de Kerkstraat.

Op het marktplein van Zuienkerke aan de kerk staat zoals ieder jaar weer een tent waar 2 Zuienkerkse verenigingen de innerlijke mens verzorgen , de ene met de nodige drank en de andere met oliebollen wafels of pannenkoeken.

Naast de tent zullen onze vrijwilligers van onze bibliotheek de Boekennok de afgevoerde boeken aan een prikje verkopen. Kopers kunnen meedoen aan een boekenquiz. Er zijn mooie prijzen te winnen.

Het gemeentebestuur heeft ook weer voor de nodige muziek en leute gezorgd op het kerkplein. Dit jaar hebben we een muziekgroep op de kop getikt bestaande uit 6 muzikanten. De groep noemt Hideaway . Het is een muziekgroep die al 29 jaar samen speelt. Het zijn niet de eerste de beste want op 12 maart hebben ze een optreden verzorgd in de AB in Brussel.

Wat nieuw is dit jaar is een tentoonstelling van kunstwerken van kinderen tussen 6 en 16 jaar. Aan deze kinderen is gevraagd om een kunstwerk rond het thema stappen in de brede zin te maken dat kan gaan van foto's , schilderen video's tekenen . Al deze werken zullen tijdens de doortocht tentoongesteld worden in de raadzaal van het gemeentehuis.

Dit jaar staat de wandeltocht in het teken van vrede en 100 jaar grote oorlog maar ook in het teken voor een Think Pink, de nationale borstkankercampagne. Alle wandelaars krijgen een herdenkingsbadge of een medaille.

Vera De Waegenaere van het organiserende commitee overhandigt een sticker aan de burgemeester.

In Zuienkerke krijgen alle wandelaars maar ook het publiek een sticker gesponsord door het gemeentebestuur van Zuienkerke. Op de badge, medaille en de sticker staat een afbeelding van onze prachtig gerestaureerde poldermolen van Meetkerke. De wandelaars van de 42 km zullen deze schepradmolen, die uniek is in Belgiƫ kunnen bewonderen. Als er de nodige wind is zal de molenaar de molen laten draaien.

Als het weer mee zit ,zal zaterdag 2 mei voor Zuienkerke een topdag worden. Dankzij de inspanningen van heel veel vrijwilligers is zoiets mogelijk, bij deze wil ik al deze mensen bedanken maar natuurlijk in het bijzonder het organisatieteam van de tweedaagse voettocht van Blankenberge die onze gemeente op hun parcours plaatst.

Alain De Vlieghe. Burgemeester Zuienkerke.