Als schepen van toerisme wil ik U overtuigen om ook in Zuienkerke te genieten van het uitgestrekte platteland tijdens een daguitstap of een langer verblijf.

Het Zuienkerkse VVV heeft zich samen met velen steeds ingezet om het plaatselijk toerisme te promoten .

In de eerste plaats met de leuke en mooie borden met de namen van de waterlopen en de hoeven .

En aan de kerken hangen borden met een woordje uitleg over de belangrijkste bezienswaardigheden, ook de verwelkomingborden aan de dorpspleinen werden vernieuwd en in iedere deelgemeente werden de schilden van de vroegere zelfstandige deelgemeenten in de borden gegraveerd .

Maar ook de toeristische uitstraling van de horecazaken ligt het VVV nauw aan het hart en daarvoor wordt elk jaar de horeca- en logiesfolder aangepast met alle leuke plaatsen , de typische cafe’s en bistro zaken en de culinair geprezen restaurants.

 

Graag geef ik nog een kort overzicht van de ontworpen fiets- en wandelroutes die door het VVV werden samengesteld om een bezoek aan Zuienkerke nog aangenamer te maken.

De vierkerkenroute : Een parcours van 28 km bewegwijzerd fietsplezier met verzorgde rustbanken over de vier deelgemeenten. Folders daarvoor zijn te bekomen aan 1,5 € op het gemeentehuis en in de deelnemende handelszaken.

’t Puderondje : Dit is een prachtige bewegwijzerde wandeling van 8,2 km tot aan de Uitkerkse polder. Er is er een mooie folder met plan gratis te bekomen op het gemeentehuis.

Het Polderarrangement: Het Polderarrangement “Het Vlakke Land” is opnieuw aangepast en bij gewerkt met een verbinding vanaf de Strooienhaan langs de trage weg aan het Hagebos en het vrij liggend fietspad langs de Nieuwe Steenweg. Het blijft evenwel een tocht over de vier deelgemeenten van 42 km met vijf sneukelhaltes : koffie, aperitief, boterham met hesp/kaas en groentenkrans, koffie met taart, en een trappist (om af te sluiten) De tocht kan rustig uit gefietst worden tegen een snelheid van 16 al7 km/uur, onderweg kom je ook een aantal rustbanken tegen.

Het arrangement gaat door van 1 juni tot 30 september telkens op woensdag, vrijdag en de zaterdag. Dit arrangement kan besteld worden in het gemeentehuis aan de ongewijzigde prijs van 15 euro ook de minder mobile mensen kunnen met de wagen meerijden op een alternatief parcours om de fietsers te volgen.

De Van Maerlantroute : Dit is een wandelroute van 10.000 stappen of ongeveer 7 km met een startbord in Houtave dorp waar ruim parkeer mogelijkheid is. Langs de bewegwijzerde route staan op ieder kruispunt bordjes die het aantal stappen vanaf de start vermelden, dit om de wandelaar te informeren over zijn afgelegde weg. In het gemeentehuis kunnen de geïnteresseerden ook gratis plannetjes krijgen met meer uitleg over de streek .

Beste vrienden, wij nodigen jullie uit om naast de zopas voorgestelde Tweedaagse van Blankenberge en de wandeltocht van de Meetkerkse Moeren ook eens op een intiemere manier te genieten van het Zuienkerkse platteland . Ieder seizoen geeft aan onze uitgestippelde routes een uniek kader om te wandelen of te fietsen en het is de ideale formule om tot rust te komen.

Tot binnenkort!

Jacques Demeyere Schepen van Toerisme