Toespraak van Alain De Vlieghe, burgemeester van Zuienkerke op 11 december 2015.

Vandaag heb ik de eer en het genoegen Charlotte Govaert aan jullie voor te  stellen. Charlotte is voor mij zeker geen onbekende want ze is sedert een 5-tal jaren mijn lieve buurvrouw. Thuis werkt zij als een zeer gemotiveerde en enthousiaste onthaalmoeder, steeds met de glimlach. Ze is zelf mama van 2 dochters en ze heeft duidelijk een hart voor alle kinderen. Zo heeft ze haar huis opengesteld als pleeggezin en heeft ze al diverse kindjes voor een korte periode een warm nest aangeboden.  

Maar Charlotte is ook een ondernemende vrouw. lets meer dan een jaar geleden startte ze met haar vzw Glek: Geef Leven een kans. Volgens Charlotte hebben kinderen die in armoede leven, daar niet zelf voor gekozen. Toch is het voor hen elke dag een strijd. Want ze zullen in de klas de klasgenootjes horen vertellen van hun reizen, hun uitstapjes naar een pretpark, hun bezoek aan de cinema. Voor kindjes uit gezinnen die het niet zo breed hebben of uit een instelling blijft het echter bij dromen. Ze kunnen nooit meepraten over een nieuwe film of een attractie in een  pretpark. Ze vallen steeds uit de boot. Dit deed Charlotte besluiten om daar iets aan te doen. En zo werd de vzw Glek geboren.  Met dit lovenswaardig initiatief wil ze kinderen uit pleeggezinnen of begeleidingstehuizen een glimlach op het gelaat toveren. Ze wil kinderen die in armoede leven een onbezorgde dag schenken, letterlijk een time-out. Met de vzw hebben ze zelf al heel wat ontspanningsactiviteiten op poten gezet. Ze wil die kindjes een leuke namiddag bezorgen, een mooie herinnering meegeven.
 

 

Op woensdag 4 november 2015 heeft ze met haar vzw meer dan tweehonderd kinderen een bioscoopbezoek aangeboden. De film van FC De Kampioenen stond op het programma en als kers op de taart kwam Carmen in hoogsteigen persoon alle kinderen verrassen met een bezoek.  Maar dit alles kost natuurlijk veel geld. Hoe komt de vzw aan haar gelden ?  

Met een hele groep vrijwilligers gaan ze aan de slag om geld in te zamelen. Zo worden er zelf knuffels gehaakt of gebreid, die ze verkopen op diverse beurzen. Met haar zelfgehaakte knuffels won Charlotte ook een plaatsje in de pop-up  store van radiozender MNM, waar ze op 26 september een volledige dag knuffels mocht verkopen ten voordele van haar vzw. Op die beurzen heeft Charlotte al heel wat BV's leren kennen, die haar een hart  onder de riem komen steken, zoals Marijn Devalck en minister Kris Peeters. Charlotte heeft ook een cursus kindergrime gevolgd en men kan haar inhuren om te komen schminken. De opbrengt daarvan komt volledig ten goede aan de vzw. Met haar groep zamelt ze ook speelgoed en kledij in, waarmee ze dan geschenkpakketjes maken.

lk heb al dikwijls gezien dat de garage van de familie Cattoor vol stond met allerlei speelgoed. En ze hebben zelfs een kleine camper aangeschaft om al hun materiaal te  vervoeren naar de beurzen. De vzw Glek krijgt ook heel wat steun van buitenaf. De gemeenteschool van Zuienkerke schonk de opbrengst van haar sponsorloop, De Lisblomme organiseert een kerstmarkt waar Charlotte grime aanbiedt, en Regina Coeli uit Sint-Andries verkoopt soep op de stoep, ten voordele van de vzw Glek. Ook particulieren kunnen hun steun betuigen door te sponsoren, door de aangeboden producten te kopen, of door mee te werken als vrijwilliger. Daarnaast gaat Charlotte en haar groep ook spreken over hun ervaringen in  scholen, bij verenigingen, want de vzw Glek maakt echt het verschil door de  kinderen een onbezorgde tijd te schenken.  

Jullie vragen zich wellicht af: hoe doet Charlotte dit allemaal. Haar werk, haar gezin, de pleegzorg combineren met haar inzet voor de vzw. Dat komt omdat haar man Benny haar ten volle steunt en vele taken op zich  neemt. Ik wil van deze gelegenheid gebruik maken om Benny ook eens in de bloemetjes te zetten. De volgende activiteit die de vzw Glek organiseert, vindt plaats op 20 december in het sportcentrum van Meetkerke. Een hondenwandeling met  aansluitend een mini-kerstmarkt en een kaasbuffet staan op het programma  Dit alles kadert in de actie van Music for life. Ik doe hierbij een warme oproep om op 20 december eens langs te gaan in Meetkerke.  

Tenslotte wil ik Charlotte en haar volledige team feliciteren met hun grote inzet en ik wens de vzw alle succes toe. Proficiat!