Creëer een brandveilige leefomgeving

Hang rookmelders!

Heb jij al rookmelders hangen? Neen? Je leest het helaas nog té vaak in de krant: er sterven nog steeds (té) veel mensen in een woningbrand. En dat kan voorkomen worden! Daarom lanceren de West-Vlaamse hulpverleningszones, Fluvia, Midwest, Westhoek en Zone 1 een heuse sensibiliserende rookmelderscampagne, waarbij het belang van een goedwerkende rookmelder wordt gepromoot.

Max blaft de rookmelderscampagne op gang!

Om de boodschap voldoende ruchtbaarheid te geven, trappen de vier zones samen een rookmelderscampagne op gang die de mythe moet onderuit halen dat de hond je als waker wel alarmeert voor een brand in huis. Een sprookje waar jammer genoeg nog te veel mensen in geloven.

“Mijn hond is mijn waker”, klinkt het nog al te frequent, “die alarmeert me wel wanneer het brandt in huis.” Vertrouw er toch niet blindelings op. Want Max, die ruikt het niet altijd…

De helft van de gezinnen heeft geen rookmelders hangen

Hulpverleningszone Fluvia polste afgelopen jaar bij ruim 1.300 gezinnen naar de aanwezigheid van rookmelders in hun woning. De resultaten zijn frappant.

Maar liefst 54% van de ondervraagden hebben geen rookmelder hangen: bij de eigenaars is dat 54%, bij de huurders 38%. En dat terwijl de aanwezigheid van rookdetectie in huurwoningen verplicht is.

Opvallend hierbij is dat vooral 60-plussers geen rookmelders in huis hebben (60-70jarigen: 55%, 80-plussers: 74%). Bij de 20 tot 50 jarigen klokken we af op een percentage van 44% die geen rookmelders hebben hangen.

Zoomen we in op het type woning, dan ontbreekt bij 37% van de flatbewoners enige vorm van rookdetectie.

Rookmelders laten je niet stikken

Een rookmelder alarmeert je steevast bij brand. Rookmelders zijn trouwens ook verplicht in huur-, nieuwbouw- en gerenoveerde woningen. Momenteel ligt er een voorstel op tafel om vanaf 2020 rookmelders in alle woningen verplicht te maken.

Een goede rookmelder:

  • beschikt over de labels CE en EN14604;
  • heeft een ingebouwde batterij met een levensduur van tien jaar; 
  • beschikt over een testknop en luid alarm; 
  • is o.a. te koop in de betere elektro- en doe-het-zelf-zaken. 

Zo onderhoud je een rookmelder:

  • test elke maand de rookmelder via de testknop;
  • stof(zuig) het toestel maandelijks.

Hier installeer je rookmelders:

  • op elke verdieping van je woning
  • aan het plafond op min. 30 cm van de hoek/muur
  • in de slaapkamers, de inkomhal, bovenaan de traphal, op de overloop, in de nabijheid van de keuken, de woonruimtes en de wasruimte.

Om te vermijden dat de rookmelders vals alarm slaan, plaats je ze beter niet in de keuken (kookdampen), garage (rook van startende motor) of de badkamer (waterdamp). Dichtbij hiervoor opgelijste ruimtes is wel een goede plaats om detectoren op te hangen. Een rookmelder ophangen naast een open venster of verluchtingsopening is ook geen goede plaats.


Met de vier West-Vlaamse zones vonden we het een absolute opportuniteit om samen de schouders te zetten onder deze brandveilige boodschap.Meer info over de campagne:

Katrien Verbouw
katrien.verbouw@zone1.be
T 050 38 17 31

www.facebook.com/hangrookmelders
www.zone1.be