De gemeente Zuienkerke heeft zoals bijna alle Vlaamse gemeenten het Burgemeestersconvenant ondertekend met als doelstelling tegen 2020 20% minder CO2 uit te stoten.

Onze gemeente heeft al tal van initiatieven genomen om daar aan mee te werken zoals het plaatsen van zonnepanelen op het sportcentrum van Meetkerke, op de loods van de technische dienst en eveneens op het dak van de gemeenteschool. We hebben ook 2 nieuwe wagens voor de technische dienst aangekocht op aardgas. Verleden jaar hebben we het dak van de turnzaal van de gemeenteschool extra geïsoleerd.

Meer en meer zijn er meldingen van te veel fijn stof in de lucht . Dit probleem wordt voor een groot deel veroorzaakt door de rijtuigen, zowel auto's, vrachtwagens, bussen , vliegtuigen enz. Het verkeer meent nog altijd toe zodus moet er gezocht worden naar milieuvriendelijker brandstof zoals aardgas waterstof en elektriciteit. De elektrische vervoermiddelen worden meer en meer gepromoot. De elektrische fiets is niet meer weg te denken zowel voor jong en oud. De komst van de elektrische wagens gaat niet zo snel omdat de kostprijs voor dergelijke wagen nog te hoog is. De actieradius is voor veel mensen nog te weinig en er zijn nog te weinig oplaadpunten.

De Vlaamse overheid heeft dan ook beslist om 2500 bijkomende oplaadpunten te voorzien in de gemeenten. Ze zullen ook nog eens 1000 oplaadpalen voorzien in de nabijheid van wie 100% elektrisch rijdt en die zijn wagen niet privé kan opladen. Dit betekent dat de palen worden geplaatst op vraag van de inwoners. Iedere gemeente heeft de verplichting laadpalen te voorzien.

Voor Zuienkerke moeten we er 2 installeren waarvan dus hier de eerste in Meetkerke en het is de bedoeling de tweede te voorzien in Zuienkerke. De volledig installatie van de laadpalen is gratis, de gemeenten moeten zorgen voor de plaats en de signalisatie.