Valere De Boodt (1918 Nieuwmunster)
Foto: NSB Dudzele
www.WO1Dudzele.brugseverenigingen.be
Onder impuls van het Gemeentelijke Comité Groote Oorlog 2014-2018 wordt op 19 augustus 2018 aan de oever van het Schipdonkkanaal te Landegem een monument opgericht voor de soldaten die sneuvelden tijdens het slotoffensief van de Groote Oorlog.
Op een plaat uit cortenstaal wordt het aanvalsplan van Hulp-Onderluitenant Valère De Boodt in gestileerde vorm afgebeeld. In de voet van het monument zal zich een lade bevinden waarin het hele aanvalsplan wordt verklaard en in die lade zal de lijst liggen met de korte biografie van de 210 gesneuvelde militairen.
Op zondag 19 augustus 2018 wordt omstreeks 11 uur het monument plechtig ingehuldigd door Inge De Bruyne, de kleindochter van Valère De Boodt. Het monument bevndt zich aan de Groenzone, Brouwerijstraat 17A, 9850 Landegem. De historische evocatie ‘De Bevrijding 1918-2018’ met honderdvijftig soldaten, vijftig paarden en rollend materieel uit 1918 brengt er een groet uit.
Wie is Valere De Boodt?
Valère De Boodt wordt op 27 augustus 1894 in Nieuwmunster geboren. Zijn vader is gemeenteontvanger en sluismeester.
Eind juli 1914, vlak voor het uitbreken van de oorlog, behaalt hij aan de Normaalschool van Torhout zijn onderwijzersdiploma. Tijdens de eerste hectische maanden van de Grote Oorlog zwerft hij rond in de Westhoek, om ten slotte naar Rouen te vluchten waar hij als koster werkt totdat hij in juni 1915 wordt opgeroepen voor zijn militaire dienst. In het instructiekamp van Auvours wordt hij opgeleid tot brancardier. In oktober 1915 vertrekt hij naar het IJzerfront waar hij twee jaar verblijft. Op 4 oktober 1917 vertrekt hij naar Normandië voor een versnelde opleiding tot onderofficier. Het zijn maanden van harde dril en studie. Amper terug aan het front ondergaat hij in het eindoffensief zijn afschuwelijke vuurdoop als kandidaat-onderluitenant.
Na de demobilisatie wordt hij aangesteld als hoofd van de jongensschool in zijn geboortedorp Nieuwmunster. Telkens wanneer hij in de geschiedenislessen de Grote Oorlog weer tot leven brengt, hangen de leerlingen aan zijn lippen. ‘Als meester De Boodt vertelde, dan kon je in de klas een speld horen vallen!’