Op 14 september 2018 verwelkomde het gemeentebestuur van Zuienkerke de nieuwe en verdienstelijke inwoners van de gemeente. 55 nieuwe gezinnen en 111 nieuwe inwoners kwamen in Zuienkerke wonen. Traditie getrouw werden de troeven van de gemeente door burgemeester Alain De Vlieghe toegelicht. Schepen Jacques Demeyere belichtte het Zuienkerkse sociale leven. Directeur Franky Goethals verzorgde een rondleiding in het gemeenthuis.
Vervolgens werden enkele verdienstelijke inwoners in de bloemen gezet. Schepen Noël Delaere riep 3 laureaten naar voor: Liesl De Wever, Marte Vankeirsbilck en Timon Persoons.
Vorig jaar zaten zij nog gezellig samen in het zesde leerjaar van de gemeentelijke basisschool ’t Polderhart en van daaruit namen ze deel aan enkele interessante wedstrijden. Om te beginnen, plaats ik graag Liesl De Wever in de spotlights voor haar schitterende prestatie in de Vlaamse Junior STEM Olympiade.
Het woord STEM heeft niets te maken met de verkiezingen die voor de deur staan en er is ook geen verband met de prachtige stem van de mama van Liesl.
STEM is de afkorting voor Science, Technology, Engineering en Mathematics. De Vlaamse Junior Stem Olympiade is een wedstrijd voor leerlingen uit het vijfde en zesde leerjaar lager onderwijs met een passie voor exacte wetenschap en technologie. Liesl bewees haar technologietalent en haar inzicht in wetenschap, technologie, ingenieurskunde en wiskunde en behaalde een bronzen medaille.
En dan nu ook een woordje over de artistieke prestatie van Marthe Vankeirsbilck en Timon Persoons. Naar jaarlijkse gewoonte nam onze gemeenteschool deel aan de vredesposterwedstrijd 2018, georganiseerd door Lionsclub De Haan. In deze tekenwedstrijd worden kinderen van 11 tot 13 jaar aangemoedigd om na te denken over vrede en er een tekening over te maken. Elk jaar bepaalt Lions Club International een meer specifiek vredesthema. Dit jaar was het “Kindness matters”’, vrij te vertalen als “Vrede begint bij vriendelijk en lief zijn voor elkaar”.
De leerlingen van het 6e leerjaar van ’t Polderhart waren bijzonder geïnspireerd en creatief bij het maken van hun tekening. Op de proclamatie van de Vredesposterwedstrijd op 4 april in de Wielingen in Wenduine kwamen zij als de grote winnaars uit de bus. Bo Blomme uit Sint-Andries won de hoofdprijs en ons 6e leerjaar klopte alle klassen uit de andere deelnemende scholen en sleepte zo de overwinning als beste klas in de wacht.
Marte Vankeirsbilck en Timon Persoons hadden een belangrijk aandeel in dit artistiek succes. Individueel won Marte de 2e prijs en Timon kaapte de 3e prijs weg.
Schepen Annelies Dewulf eerde zeilkampioene Marie-Julie Seurynck.
Het is naar mijn weten de eerste maal dat we in Zuienkerke een zeilster mogen feliciteren. En wat voor een zeilster….
Haar hele zeil-parkoers uit de doeken doen zou ons te ver leiden. Graag schets ik in het kort haar hoogtepunten. Marie-Julie, jij maakte als 5-jarige voor het eerst kennis met de zeilsport. Het werd je met de paplepel ingelepeld gezien je papa ook graag zeilt. De eerste jaren deed je het recreatief, maar toch voldoende om jaarlijks opnieuw een zeilkampje te doen. Op je 9e sloot je je aan in de zeilclub in- en outside te Bredene. Ook je oudere broer zeilde en je ouders hadden voor hem een zeilboot, een optimist aangekocht. Al snel bleek dat je broer het zeilen maar niets vond en zo sprak het voor zich dat jij, Marie-Julie, letterlijk de touwtjes in handen moest nemen.
Ieder weekend werd getraind en op je 9e nam je voor de eerste maal deel aan een wedstrijd. Je had een goede trainer die wist hoe jou te motiveren. Mede dankzij hem zeil je nog steeds.
Vanaf je 11e zat je in het VYF team. In dit team werden al duidelijke structuren opgelegd. Trainingsschema’s, voedingsgewoontes, discipline, kwamen duidelijk op de voorgrond. De jaren liepen voorbij en op je 14e behoorde je tot het gold team. Wat een hele prestatie is. Toch was je niet echt tevreden omdat je steeds aan de staart van het team bengelde.
Met ondertussen je europa boot, een boot die niet alleen fysiek een hele opgave is maar ook het nodige inzicht vergt, deed je op je 14e mee met het EK in Nieuwpoort. Met een persoonlijk gewicht van 45kg heb je daar mooie prestaties neergepoot. Zeker als we weten dat je nog maar 1 maand ervaring had met je boot.
Maar dan op je 15e EK Spanje! Een wedstrijd om nooit te vergeten… niet omwille van uitzonderlijke prestaties maar veeleer omwille van de gigantische wind! Een wedstrijd waar je nooit meer zal bijleren dan toen. En misschien gaf dit ook wel de aanzet naar de volgende jaren…
Op je 16e was je geselecteerd voor het EK in Polen, daar heb je alles op alles gezet en het beste van jezelf gegeven. Wat ook te zien was aan je resultaten! Je werd 15e op 70 meisjes. Een onverwachte prestatie.
Tijd voor een nieuwe boot! Je gaf haar de naam RITA, toen ik je vroeg vanwaar de naam zei je me dat de heilige Rita stond voor hopeloze gevallen. Want zo voel je je soms op het water… hoewel de resultaten dit tegespreken.
Met een nieuwe boot en met een strak en stevig trainingsprogramma werd al je vrije tijd voor het zeilen benut. 3 maal fitness, 2 keer lopen, 2 maal buik- en rugspieroefeningen, en 2 x zeilen was je vast programma en dit alles naast je humaniora opleiding. En als dit nog niet voldoende was… je nam ook deel aan buitenlandse stages. Daar weet Marie-Julie de stroeve briefings tussen de verschillende nationaliteiten op te fleuren door haar gevatte opmerkingen en leuke kwinkslagen. Ze is de bruggenbouwer tussen de verschillende nationaliteiten.
Vorige zomer stond het EK Frankrijk op de agenda… het eerste EK met de nieuwe boot, veel getraind en een doel voor ogen: eindigen in de top 10.
Helaas… een grote ontgoocheling je eindigde 16e. De motivatie verminderde sterk. Je had zoveel getraind, een deel van de boot wilde je mee bekostigen omdat je ouders al zoveel in je sport hadden geïnvesteerd en dan deze tegenslag. Het WK in Spanje volgde, heel hoog niveau, veel bijgeleerd maar zonder trofee naar huis…
Maar Marie Julie heeft een ongelofelijke wilskracht en doorzettingsvermogen en in september 2017 zou ze dit ook opnieuw laten zien. De Belgische kampioenschappen!
Met een sterk atletisch vermogen, een optimaal ruimtelijk inzicht en tactisch vernuft is het je gelukt! Je werd Belgische kampioen!
En daarvoor wilden we jou oorspronkelijk vieren! Want zo’n titel kunnen niet veel meisjes op hun palmares zetten!
Maar ondertussen heb je afgelopen zomer op het EK in het Garda meer in Italië opnieuw mooie prestaties neergepoot: je werd zesde!
Binnenkort zijn er opnieuw de Belgische kampioenschappen… We duimen alvast op een prachtig resultaat! En nog één tip Marie Julie: vergeet tussen het babbelen door niet je tonnetjes waar je je eten in bewaard op zee zorgvuldig ‘s avond uit te wassen. Ik heb gehoord dat de sociale contacten soms de bovenhand nemen en dat je dan soms wel eens vloekt op je boot als je merkt dat de lokale fauna en flora mogen meegeniet van je eten…
Toen we vorige week hadden afgesproken om wat meer te vertellen over je sport viel je enthousiasme en gedrevenheid mij sterk op. Het zeilen is je passie geworden doorheen je leven. Ik genoot van je openhartig gesprek! Maar wat je het meeste siert is je bescheidenheid en je ongelooflijke dankbaarheid naar je ouders toe! Je bent hen ontzettend dankbaar voor de ontelbare uren, dagen en weken die ze met jou hebben rondgereden en gesupporterd.
Binnenkort gaat er nog een andere wereld voor je open… Studeren aan de universiteit. Je kiest bewust om voorlopig het zeilen wat meer op de achtergrond te plaatsen en je volledig voor je studies in te zetten.
Marie-Julie, ik wil je niet alleen feliciteren met je overwinning op de Belgische kampioenschappen maar voor je hele traject dat je al doorlopen hebt. Een puike prestatie voor een jonge dame! Behoud je spontaniteit!