hart veilig 02b

 

De gemeente Zuienkerke heeft het ‘Hartveilig’ label van Rode Kruis-Vlaanderen behaald. Dit werd tijdens een formeel moment op 1 april 2019 overhandigd aan het gemeentebestuur door voorzitter Roger Strubbe (Rode Kruis Blankenberge-Zuienkerke), PR verantwoordelijke Marjan Malfait en opleidingsveranwtwoordelijke Wouter Cattoor.

 

Met dit label wil het Rode Kruis gemeenten (maar ook bedrijven, jeugdbewegingen, sportclubs en scholen) belonen die een automatische externe defibrillator (AED) aankopen en opleiding en sensibilisering voorzien voor hun inwoners en hun personeel.

Een AED is een draagbaar toestel dat een elektrische schok kan toedienen aan een slachtoffer van een hartaanval. Vaak ligt het hart op dat moment niet echt stil maar is er sprake van een hartritmestoornis waardoor het hart geen bloed meer door het lichaam kan pompen. Met een stroomstoot kan een AED deze hartritmestoornis omkeren. Hiervoor worden elektroden op de borstkas van het slachtoffer gekleefd.

Het AED-toestel is uiteraard slechts een hulpmiddel. Snel kunnen starten met reanimeren en snel verwittigen van de hulpdiensten (112) blijven het belangrijkste. Maar hoe sneller een hartritmestoornis kan ongedaan gemaakt worden door een AED, hoe groter de overlevingskansen van het slachtoffer. De huidige AED’s zijn zo gemaakt dat ze enkel een schok zullen toedienen als dat ook werkelijk nodig is. In alle andere gevallen kan niemand het toestel manipuleren.

De plaatselijke Rode Kruis-afdeling Blankenberge-Zuienkerke steunde het initiatief van de gemeente en stond in voor de opleiding Reanimeren en defibrilleren. De afdeling is binnen Rode Kruis-Vlaanderen immers steeds een voortrekker geweest op het gebied van AED. Meteen na het verschijnen van de wetgeving (2006) werd reeds een AED aangekocht. De eerste voor een Rode Kruis-afdeling in West-Vlaanderen.

Het AED-toestellen bevinden zich op zes locaties verspreid over alle deelgemeenten van Zuienkerke.

  • Zaal De Notelaar: Nieuwe Steenweg 96 te 8377 Zuienkerke,

  • Technische Dienst/Gemeentelijke Basisschool/sportzaal: Nieuwe Steenweg 39A te 8377 Zuienkerke,

  • Sportcentrum Meetkerke: Oude Molenweg 15 te 8377 Meetkerke,

  • Zaal De Bommel, Doelhofstraat 26A te 8377 Nieuwmunster,

  • Zaal De Maere, Pastoriestraat 4A te 8377 Houtave.

Doordat de AED-toestellen geplaatst zijn aan de buitenzijde van elk gebouw, zijn ze 24/24u beschikbaar voor inwoners en bezoekers.


Voor meer informatie kan u terecht bij