ambacht

 

De 15de editie van de nationale wedstrijd « Ambacht in de kijker » gaat van start. Opnieuw geven we de ambachtelijke sector de volle aandacht die het verdient. Deze wedstrijd, ondersteund door de FOD-economie en talrijke partners, heeft als doel om kwaliteitsvolle ambachtsmannen en -vrouwen te laten schitteren, om de ambachten te promoten bij het grote publiek en ook de jongeren te enthousiasmeren voor deze sector.

 

« Beter produceren, beter kopen, beter verbruiken » Voor de editie van 2020 wil de wedstrijd ambachten die met name blijk geven van de actuele uitdagingen op milieugebied in de verf te zetten. Een focus op ambachtsmannen en -vrouwen die ethisch en duurzaam te werk gaan, met oog voor het werken met milieuvriendelijke, herbruikbare en lokale materialen. Vaklieden die de ecologische waarden uitstralen en overbrengen door ze dagelijks toe te passen in hun ambacht, in de reflectie over de toekomst van hun ambacht en in de vorming van jongeren tot toekomstige ambachtslieden.

 

Een selectiecomité samengesteld uit partners afkomstig van of betrokken met de ambachtssector, zowel private personen als publieke partners (o.a. VVSG, VGC, Hoge Raad voor de Zelfstandigen en de KMO, VLAIO, FARO, VDAB, Syntra, UNIZO en vele andere), zal een selectie maken van 10 ambachtslieden. Elk individueel dossier wordt getoetst op originaliteit, productkwaliteit, de drijfveren van de ambachtsman of -vrouw, het management van zijn/haar activiteit en de duurzaamheid van zijn/haar project. De 10 laureaten zullen een afspiegeling vormen van de rijkdom en verscheidenheid van het Belgisch ambachtelijk vakmanschap.

 

Prijzen

Alle deelnemende artiesten worden op onze website www.ambachtindekijker.com vermeld en staan als ambassadeurs van “Ambacht in de kijker 2020” het hele wedstrijdverloop in de schijnwerpers. Er zijn drie verschillende prijzen te winnen: de Ambachtsprijs 2020 ter waarde van 3000€, de Juryprijs en de publieksprijs elk ter waarde van 1000€. De winnaar van deze laatste prijs wordt rechtstreeks door het publiek verkozen, iedereen kan online een stem uitbrengen op zijn/haar favoriete ambachtsman of -vrouw.