walking the dog

 

Hedendaagse kunst in het oude kerkschip Nieuwmunster stelt ‘vraagplek bij uitstek’ open?!

 

Hedendaagse kunst en religieus erfgoed gaan vanaf deze zomer een originele dialoog met elkaar aan in Nieuwmunster. Een uniek experiment in zijn genre. Op vraag van de kerkgemeenschap strikte Yot (het labo voor levensbeschouwing uit Brugge) Pia Burrinck, een geprezen glaskunstenaar die voor dit initiatief met een uniek wanderend kunstwerk uitpakt.

 

Walking the Dog

 

Deze installatie is het resultaat van jarenlange wandelingen met de hond. Elk ‘ding’ heeft Pia opgeraapt omdat het haar intrigeerde door zijn vorm, de materie en de functie. Vanuit het wanderen en verzamelen rezen vragen:

 

Waar worden de ertsen gedolven voor het metaal? Waar groeien de bomen voor het hout, het karton? Waar groeien de planten voor de vezels, wie heeft ze gezaaid en geoogst? Waar wordt geverfd, genaaid? Waar wordt de aardolie voor het plastiek ontgonnen en hoe? Waar graast de koe, waar de schoen van gemaakt wordt? Welk zand wordt tot glas gesmolten? Waar is dit allemaal vormgegeven, technisch uitgewerkt?

 

Dit soort vragen houden Pia bezig. Ze zegt: ‘Het gaat natuurlijk over globalisering, maar het gaat vooral over mensen en over de vanzelfsprekendheid waarmee wij consumeren en weggooien. En daarom zet ik mijn vondsten op een sokkel, geef ik ze een ereplaats, als een creatie, als een anonieme hommage!

 

Walking the dog’ werd dan ook opgesteld in de pittoreske St.-Bartholomeuskerk In het charmante polderdorpje Nieuwmunster. Een ereplaats voor fijnproevers, fietsers en wanderaars.

 

Wander of fiets je deze zomer, tussen zee en polder dan zoek je vast en zeker onze fietskerk op. Een ideale tocht voor mensen die de gebaande paden graag links laten liggen, met als leidraad deze artistieke creatie in prachtig erfgoed op het platteland aan te treffen. Je beleeft er het geluk van het toeval. Het geluk van zoeken naar het ene en het andere vinden. Van ergens op stuiten op het moment dat je het minst verwachtte. Heimelijk hopen we dat je ook ons kerkje ten volle mag ontdekken. Je vleit je er zalig neer. En je start met vragen stellen. Waarom bouwden mensen deze unieke kruiskerk? Is de kerk vroeg-gotisch of romaans? En waarom staat in het historische retabel een wanderaar met een hond afgebeeld? Tussen 2 juli 2020 tot 2 augustus 2020 ben je welkom.