Back to Top

Meetkerke, Nieuwmunster, Houtave en Zuienkerke

Nieuws

Gemeenteraad te Zuienkerke op 25 april 2019

 

gemeenteraad 4556

 

Hieronder staan de dagordes voor de Gemeenteraad en de Raad voor Maatschappelijk welzijn te Zuienkerke.

U vindt deze dagordes en de besluitenlijst ook terug onder 'Bestuur / Digitaal bestuur (lokaal) / Gemeenteraad' en  'Bestuur / Digitaal bestuur (lokaal) / OCMW-raad'

U kunt ze op volledig scherm bekijken via volgende opdracht:  >>  en  Presentatiemodus 

 

 

Zuienkerke maakt zich op voor tweedaagse voettocht op 4 mei 2019

 

Op zaterdag 4 mei 2019, passeert de tweedaagse voettocht van Blankenberge voor de 50-ste maal doorheen Zuienkerke. Opnieuw zijn de traditionele elementen aanwezig om er een sfeervolle doortocht van de maken. De rommelmarkt, muzikale optredens, de lokale verenigingen, oude ambachten, orgeldraaiers en de feesttent. Dit jaar is er in de raadzaal van het gemeentehuis een speciaal overzicht van 50-jaar voettocht, samengesteld door Gilbert Jonckheere. Dit overzicht werd op 18 april voorgesteld, waarbij Gilbert ook in de bloemen werd gezet.

 

Y2019 voettocht 01

 

Ook burgemeester Alain Devlieghe kreeg een aandenken uit handen van voorzitster Vera De Waegenaere.

 

Y2019 voettocht 02

 

Zuienkerke behaalt label van Hartveilige gemeente

 

hart veilig 02b

 

De gemeente Zuienkerke heeft het ‘Hartveilig’ label van Rode Kruis-Vlaanderen behaald. Dit werd tijdens een formeel moment op 1 april 2019 overhandigd aan het gemeentebestuur door voorzitter Roger Strubbe (Rode Kruis Blankenberge-Zuienkerke), PR verantwoordelijke Marjan Malfait en opleidingsveranwtwoordelijke Wouter Cattoor.

 

Met dit label wil het Rode Kruis gemeenten (maar ook bedrijven, jeugdbewegingen, sportclubs en scholen) belonen die een automatische externe defibrillator (AED) aankopen en opleiding en sensibilisering voorzien voor hun inwoners en hun personeel.

Een AED is een draagbaar toestel dat een elektrische schok kan toedienen aan een slachtoffer van een hartaanval. Vaak ligt het hart op dat moment niet echt stil maar is er sprake van een hartritmestoornis waardoor het hart geen bloed meer door het lichaam kan pompen. Met een stroomstoot kan een AED deze hartritmestoornis omkeren. Hiervoor worden elektroden op de borstkas van het slachtoffer gekleefd.

Het AED-toestel is uiteraard slechts een hulpmiddel. Snel kunnen starten met reanimeren en snel verwittigen van de hulpdiensten (112) blijven het belangrijkste. Maar hoe sneller een hartritmestoornis kan ongedaan gemaakt worden door een AED, hoe groter de overlevingskansen van het slachtoffer. De huidige AED’s zijn zo gemaakt dat ze enkel een schok zullen toedienen als dat ook werkelijk nodig is. In alle andere gevallen kan niemand het toestel manipuleren.

De plaatselijke Rode Kruis-afdeling Blankenberge-Zuienkerke steunde het initiatief van de gemeente en stond in voor de opleiding Reanimeren en defibrilleren. De afdeling is binnen Rode Kruis-Vlaanderen immers steeds een voortrekker geweest op het gebied van AED. Meteen na het verschijnen van de wetgeving (2006) werd reeds een AED aangekocht. De eerste voor een Rode Kruis-afdeling in West-Vlaanderen.

Het AED-toestellen bevinden zich op zes locaties verspreid over alle deelgemeenten van Zuienkerke.

  • Zaal De Notelaar: Nieuwe Steenweg 96 te 8377 Zuienkerke,

  • Technische Dienst/Gemeentelijke Basisschool/sportzaal: Nieuwe Steenweg 39A te 8377 Zuienkerke,

  • Sportcentrum Meetkerke: Oude Molenweg 15 te 8377 Meetkerke,

  • Zaal De Bommel, Doelhofstraat 26A te 8377 Nieuwmunster,

  • Zaal De Maere, Pastoriestraat 4A te 8377 Houtave.

Doordat de AED-toestellen geplaatst zijn aan de buitenzijde van elk gebouw, zijn ze 24/24u beschikbaar voor inwoners en bezoekers.


Voor meer informatie kan u terecht bij

Zuienkerke viert nacht van de hoop op 20 april 2019

 

 nacht v hoop

 

Elke mens kent het: “Ik moet rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan.” Maar mogen we eigenlijk nog vallen? En waar vind jij de ruimte om op te staan? 


Kom op zaterdag 20 april om 20.30 uur naar de St.-Bartholomeuskerk in Nieuwmunster voor de vierde editie van de Nacht van de Hoop met dit jaar als thema ‘STA MEE OP!’. Stemmige liederen, eeuwenoude verhalen, het PAASVUUR en een zee van licht zetten ons binnen deze viering op weg. Op vandaag is het belangrijk dat we hoopvolle mensen zijn! We hopen je dan ook te ontmoeten op onze weg naar het Paasfeest!


Sfeervol, symbolisch, origineel, kunstzinnig, meditatief: allemaal woorden die onze nacht omschrijven. Meermens is het alter ego van Bram Verstappen. Onder deze naam maakt hij muziek over de dingen des levens en zoekt hij de universele gevoelens der mensheid. Hij is dit jaar onze muzische gast.

Na de viering, die wordt voorgegaan door priester Joris Weyts, sluiten we gemoedelijk af met een glaasje cava en een hapje. Voor de kinderen en de jongeren is er een paaseierenraap in de kerk. Zalig als je de Paasvreugde met ons wil komen delen! We zouden het dan ook bijzonder fijn vinden mocht je met ons komen meevieren!

 

 

Opruimactie te Zuienkerke op 30 maart 2019

 

opruim 01

 

Op zaterdag 30-03-2019 organiseerde 'beweging.net Zuienkerke' al voor de tiende keer een zwerfvuilopruimactie in samenwerking met het gemeentebestuur. Om 16u werd de buit samengebracht op de parking van het gemeentehuis en werden de vrijwilligers getrakteerd op koffie en pannekoeken.

 

opruim 02

 

Onze actie kadert binnen de lenteschoonmaak van 16 tot 31 maart 2019 van 'Mooimakers.be', een initiatief dat Vlaanderen wil bevrijden van zwerfvuil en sluikstorten.

 

opruim 03

 

Op de website www.mooimakers.be zijn tal van mogelijkheden te vinden om als individu, vereniging, school, bedrijf of lokaal bestuur op te komen voor een mooie buurt.

 

opruim 04

 

Zwerfvuil is vervelend, maar samen kunnen we het probleem aanpakken. Het vraagt maar een kleine moeite om dit grote probleem definitief uit ons te bannen. Gewoon al door klein afval als papiertjes, snoepwikkels en tramkaarten in de vuilbak gooien in plaats van zomaar op de grond, verandert er al heel wat in ons straatbeeld. Want zonder dat kleine zwerfvuil is het voor iedereen veel aangenamer om te wandelen, te winkelen en te wonen in onze mooie gemeente. En dat willen we toch allemaal? Doe dus zeker ook mee. Hoe klein en onbeduidend het misschien ook lijkt, vele kleintjes maken... een berg afval.

 

Subcategorieën

Wij gebruiken enkel technische cookies om deze website te laten werken. Met het gebruik van deze site geef je de toestemming om cookies te gebruiken.
Ok