Back to Top

Meetkerke, Nieuwmunster, Houtave en Zuienkerke

Toerisme

Toerisme folder Zuienkerke editie 2019

 

poldermolen 01

 

Via deze link kun je de laatste stand van de toerismefolder 2019 van Zuienkerke downloaden. Deze bevat alle informatie over logies, horeca en andere nuttige voorzieningen in onze gemeente.

 

 

VVV Zuienkerke kiest het Hazepad

 

 

Namens het VVV Zuienkerke wens ik (Jacques Demeyer), als schepen voor Toerisme, volgende genodigden te verwelkomen: de heer Burgemeester, mevrouw en heren Schepenen, gemeenteraadsleden en secretaris, de mensen van de pers, de voorzitters van de cultuurraad en de sportraad, alle VVV-leden die in het ruim 20 jarig bestaan meegewerkt hebben om het plaatselijk toerisme te promoten, in het bijzonder de startende leden: Jeannine (Samyn) toenmalig schepen, Freddy (Decancq), Johan (Vanthourout), Gilbert en Romain (Van Belle), de sponsors Michèle en Paul van het restaurant het Mortierken, Patrick voor de technische ondersteuning.

 

Allen van harte welkom op de opening van het Hazenpad.

 

Heel veel mensen weten dat de gemeente Zuienkerke heel mooi is om te wandelen en te fietsen. De gemeente is immers heel uitgestrekt, is voorzien van 125 km landelijke wegen en wordt doorkruist door heel wat waterlopen. Weidse vlakten, de Meetkerkse Moeren, uitgestrekte akkers, merkwaardige hoeves, de vier geklasseerde kerken en dito dorpzichten, de specifieke fauna maar ook de gerenommeerde horeca-zaken maken van Zuienkerke een aantrekkelijke gemeente voor de recreant. Komt daarbij dat Zuienkerke centraal ligt tussen de kust en Brugge en dat dit hinterland een oase biedt van stilte en de rust.

 

 


Graag geef ik nog een kort overzicht van de ontworpen fiets -en wandelroutes die door het VVV Zuienkerke in de voorbije jaren werden samengesteld om een bezoek aan Zuienkerke nog aangenamer te maken. 

 

De Vierkerkenroute: 35 km over de 4 deelgemeenten, met wegwijzers en plannetjes in vier talen. 

 

Het Polderarragement: is ideaal om met familie of vrienden de gemeente te verkenen met 4 sneukelhaltes over 43 km.

Het Puderondje: een wandeling vanuit Zuienkerke dorp over 6.2 km tot aan de Uitkerkse polder en terug langs de Blankenbergse vaart en de
kerkewegel

 

De Van Maerelant route: met start in Houtave dorp over 7 km of 10.000 stappen langs autoluwe trage wegen tot aan Meetkerke en terug naar
Houtave

 Om nieuwe kansen te geven aan de recreant wordt vandaag door het VVV. met steun van het Gemeentebestuur, een nieuwe wandelroute "HET HAZENPAD" geopend met een afstand van 13 km en met startpunt hier in Meetkerke.

Nadat het idee gerijpt was in het bestuur konden wij aan de slag: Roger Deketelaere en Romain Van Belle, twee gepassioneerde wandelaars hebben het parcours uitgestippeld langs autoluwe trage wegen, kerkewegels , kapelletjes en heel veel mooie plekjes.

Chantal Van Wulpen, gespecialiseerd in ICT en Fotografie, heeft de foto's vastgelegd. Ze neemt ook heel regelmatig nieuwe foto's die ze plaatst op het door haar aangemaakte profiel op Instagram via toerisme Zuienkerke en deelt met de geïnteresseerden, zowel Zuienkerkenaars, als ook met toeristische diensten van buiten onze gemeente.

Lieselore Verstringe, heeft een Toeristische opleiding en door haar kennis in de ICT is ze de ideale persoon om de layouts af te maken en is de perfecte secretaris van het VVV.

 

 


Ik zal nog kort het parcours even overlopen. Vertrekken vanaf de parking in Meetkerke richting Oostendse Steenweg, dan oversteken en langs de Tistewegel naar de Klinkestraat, via de Heerweg naar Zuienkerke dorp met een eventuele rust.

 

 

 

Terug naar Meetkerke via de wegel naar de draaiboomstraat en verder langs het pad door het Hagebos langs de Noordede over de Brugse Steenweg naar de Loweg met het tweesporenpad naar het kapelletje aan de Mareweg en vervolgens naar het kapelletje aan de Blankenbergse vaart om zo langs de kerkewegel terug te keren naar Meetkerke dorp.

 

 

 

We hopen dat HET HAZENPAD U aantrekt en dat we U op een zomerse dag kunnen bekoren om deze wandeling te doen en dat u — op uw beurt ons initiatief promoot.

 

Als eerste kennismaking ontvangt u nu het plannetje met de route, maar bij iedere afslag zijn er ook aanwijsbordjes geplaatst om vlot de juiste weg te vinden. 
De Burgemeester en de leden van het VVV. mogen nu officieel het startbord openen. 

 

 

Tijdens de opening van het Hazepad zorgde het VVV Zuienkerke voor een schitterend schouwspel....

 

 

Eerste Westvlaamse Fietskerk in Nieuwmunster

 

fietskerk1a

 

Onder het motto ‘Een gezonde geest in een gezond lichaam!’, start de St.-Bartholomeüskerk in de zomer haar campagne rond ‘de fietskerk’. Voor twijfelaars die niet kunnen kiezen tussen een gezonde sportbreak op zondagmorgen of naar de kerk gaan bieden wij de ideale oplossing. Spring voortaan de fiets op, baan je een weg door onze polderwegen en organiseer een pit-stop om 9.45 uur in onze kerk.

Fietsers zijn naast de eucharistie op zondag, tevens in onze kerk welkom voor een moment van gebed en rust. Je treft zelfs een bank op het plein om er erven je benen te strekken. En in de kerk is er steeds voor de dorstigen water voorzien.

 

  

De St.-Bartholomeüskerk in Nieuwmunster ligt op het parcours van de Gentelefietsroute en de vier-kerkenroute, is vlot bereikbaar vanuit de kustfietsroute én is terug te vinden tussen de knooppunten 15 en 20. Om onze actie kenbaar te maken werkten we twee ludieke affiches uit.

 

In Duitsland zijn reeds 250 fietskerken waar je even tot rust kan komen. Bij ons eentje, én je bent er bij mooi weer altijd welkom! Onze koster Jan Verhaeghe zet graag voor je de deuren wijd open!

 

fietskerk2a

 

Toerisme Zuienkerke nu ook op Instagram


Het VVV Zuienkerke biedt de bezoeker via Instagram een extra venster op het dagelijks reilen en zeilen van toeristisch Zuienkerke. Dit kan via het volgende account: Toerisme Zuienkerke (@toerismezuienkerke).  

Regelmatige updates laten je plekjes en landschappen zien, die onze gemeente interessant en mooi maken voor de toevallige of regelmatige recreant. Welkom in Zuienkerke.

 

 

Fietsen aan het Hagebos te Zuienkerke

 

Bij zomer en bij mooi weer is fietsen een prima manier om te ontstressen. De gemeente Zuienkerke beschikt bovendien over prima fietswegen. Eentje van die fietswegen doorkruist het Hagebos. Jawel, een heus bos in de polders, zoals u op de foto kunt zien.

 

 

 

Bovendien bestaat er een prima fietspad, enkel voor fietsers, tussen het Hagebos en Stooien Haan. Deze nieuwe Noordede Hageboswandeling is een verbinding tussen de Brugse Steenweg in Houtave en de Heirweg in Meetkerke en is 1,2 km lang. Over de Noordede is een brug aangelegd. Dit fietspad vormt een schakel in het regionaal recreatief fietsnetwerk.

 

 

Hopelijk inspireert deze tip tot een nieuw tochtje. Hierna een beeld van de ingang van het bos. Het fietspad loopt er over een vergarde grintweg tot aan het brugje.

 

 

Tot ziens in Zuienkerke.

Wij gebruiken enkel technische cookies om deze website te laten werken. Met het gebruik van deze site geef je de toestemming om cookies te gebruiken.
Ok