Back to Top

Meetkerke, Nieuwmunster, Houtave en Zuienkerke

Nieuws archief

Beweging.net maakte Zuienkerke net op 21 april 2018

Op zaterdag 21 april 2018 organiseerde beweging.net Zuienkerke voor de negende keer een opruimactie van zwerfvuil met de medewerking van het gemeentebestuur. Op verschillende locaties, verspreid over de vier deelgemeenten, ruimden ze zwerfvuil op. De vrijwilligers verdeelden zich in groepjes en trokken naar diverse plaatsen in de gemeente. Vooral rond de gewestwegen lag er veel zwerfvuil.

 

Een ganse aanhangwagen werd gevuld. Tegen 16 uur kwam men terug naar de werkplaats van de technische dienst om onze buit te verzamelen. De namiddag af werd afgelsoten met lekkere pannenkoeken en een drankje om de vrijwillige medewerkers te bedanken voor hun inzet. Beweging.net vraagt tevens dat de gemeente toetreedt tot de Statiegeldalliantie, iets wat binnen het gemeentebestuur ook op tafel ligt.

 

Buren bij kunstenaars - Inschrijving

Op vrijdag 19, zaterdag 20 en zondag 21 oktober 2018 is er een nieuwe editie van Buren bij kunstenaars. Ook tijdens de 15de editie van dit open atelierweekend tonen kunstenaars in heel West-Vlaanderen hun werk aan het grote publiek. Vorig jaar namen meer dan 2600 kunstenaars deel aan dit jaarlijkse bruisende weekend vol beeldende kunst. Kunstwerkt neemt vanaf dit jaar de organisatie van Buren bij kunstenaars voor haar rekening en roept kunstenaars op om ook dit jaar massaal deel te nemen.
"Ik hou van dit succesvol West-Vlaams initiatief waarbij een groot publiek de kans krijgt om een kijkje te nemen in het atelier van een professionele of amateurkunstenaar.

Ook voor de kunstenaars is dit initiatief van goudwaarde: ze krijgen de gelegenheid hun werk te presenteren aan hun buren en naaste omgeving. Ik kijk al uit naar de uitrol van de West-Vlaamse Buren bij kunstenaars in heel Vlaanderen!"—Sven Gatz, Vlaams Minister van Cultuur

In heel de provincie stellen kunstenaars tijdens het 3de oktoberweekend hun atelierdeuren open. Amateurs of professionelen, vanuit om het even welke discipline (tekenkunst, grafiek, schilderkunst, beeldhouwkunst, fotografie, multimedia, keramiek, glas, textiel...) kunnen zich inschrijven, online via www.burenbijkunstenaars.be, vanaf 26 maart tot en met 30 april 2018.

Belangrijk: Deelnemen is gratis. Initiatieven met commerciële doeleinden zijn niet toegelaten. Alle deelnemende ateliers zijn in West-Vlaanderen gevestigd.
Buren bij kunstenaars werkt samen met Le Nord en Pas-de-Calais die op hun beurt open atelierdagen organiseren voor hun regio. De atelierdeuren over de Franse grens gaan op andere tijdstippen open. Zo kan je op 5, 6 en 7 oktober heel wat kunstenaars in Pas-de-Calais gaan bezoeken. Op 12, 13 en 14 oktober zijn de ateliers in Le Nord aan de beurt.

VVV Zuienkerke kiest het Hazepad op 4 april 2018

Namens het VVV Zuienkerke wens ik (Jacques Demeyer), als schepen voor Toerisme, volgende genodigden te verwelkomen: de heer Burgemeester, mevrouw en heren Schepenen, gemeenteraadsleden en secretaris, de mensen van de pers, de voorzitters van de cultuurraad en de sportraad, alle VVV-leden die in het ruim 20 jarig bestaan meegewerkt hebben om het plaatselijk toerisme te promoten, in het bijzonder de startende leden: Jeannine (Samyn) toenmalig schepen, Freddy (Decancq), Johan (Vanthourout), Gilbert en Romain (Van Belle), de sponsors Michèle en Paul van het restaurant het Mortierken, Patrick voor de technische ondersteuning.

Allen van harte welkom op de opening van het Hazenpad.

Heel veel mensen weten dat de gemeente Zuienkerke heel mooi is om te wandelen en te fietsen. De gemeente is immers heel uitgestrekt, is voorzien van 125 km landelijke wegen en wordt doorkruist door heel wat waterlopen. Weidse vlakten, de Meetkerkse Moeren, uitgestrekte akkers, merkwaardige hoeves, de vier geklasseerde kerken en dito dorpzichten, de specifieke fauna maar ook de gerenommeerde horeca-zaken maken van Zuienkerke een aantrekkelijke gemeente voor de recreant. Komt daarbij dat Zuienkerke centraal ligt tussen de kust en Brugge en dat dit hinterland een oase biedt van stilte en de rust.


Graag geef ik nog een kort overzicht van de ontworpen fiets -en wandelroutes die door het VVV Zuienkerke in de voorbije jaren werden samengesteld om een bezoek aan Zuienkerke nog aangenamer te maken. 

De Vierkerkenroute: 35 km over de 4 deelgemeenten, met wegwijzers en plannetjes in vier talen. 

Het Polderarragement: is ideaal om met familie of vrienden de gemeente te verkenen met 4 sneukelhaltes over 43 km.

Het Puderondje: een wandeling vanuit Zuienkerke dorp over 6.2 km tot aan de Uitkerkse polder en terug langs de Blankenbergse vaart en de
kerkewegel

De Van Maerelant route: met start in Houtave dorp over 7 km of 10.000 stappen langs autoluwe trage wegen tot aan Meetkerke en terug naar
HoutaveOm nieuwe kansen te geven aan de recreant wordt vandaag door het VVV. met steun van het Gemeentebestuur, een nieuwe wandelroute "HET HAZENPAD" geopend met een afstand van 13 km en met startpunt hier in Meetkerke.

Nadat het idee gerijpt was in het bestuur konden wij aan de slag: Roger Deketelaere en Romain Van Belle, twee gepassioneerde wandelaars hebben het parcours uitgestippeld langs autoluwe trage wegen, kerkewegels , kapelletjes en heel veel mooie plekjes.

Chantal Van Wulpen, gespecialiseerd in ICT en Fotografie, heeft de foto's vastgelegd. Ze neemt ook heel regelmatig nieuwe foto's die ze plaatst op het door haar aangemaakte profiel op Instagram via toerisme Zuienkerke en deelt met de geïnteresseerden, zowel Zuienkerkenaars, als ook met toeristische diensten van buiten onze gemeente.

Lieselore Verstringe, heeft een Toeristische opleiding en door haar kennis in de ICT is ze de ideale persoon om de layouts af te maken en is de perfecte secretaris van het VVV.


Ik zal nog kort het parcours even overlopen. Vertrekken vanaf de parking in Meetkerke richting Oostendse Steenweg, dan oversteken en langs de Tistewegel naar de Klinkestraat, via de Heerweg naar Zuienkerke dorp met een eventuele rust.


Terug naar Meetkerke via de wegel naar de draaiboomstraat en verder langs het pad door het Hagebos langs de Noordede over de Brugse Steenweg naar de Loweg met het tweesporenpad naar het kapelletje aan de Mareweg en vervolgens naar het kapelletje aan de Blankenbergse vaart om zo langs de kerkewegel terug te keren naar Meetkerke dorp.

 

We hopen dat HET HAZENPAD U aantrekt en dat we U op een zomerse dag kunnen bekoren om deze wandeling te doen en dat u — op uw beurt ons initiatief promoot.

Als eerste kennismaking ontvangt u nu het plannetje met de route, maar bij iedere afslag zijn er ook aanwijsbordjes geplaatst om vlot de juiste weg te vinden. 
De Burgemeester en de leden van het VVV. mogen nu officieel het startbord openen. 

Tijdens de opening van het Hazepad zorgde het VVV Zuienkerke voor een schitterend schouwspel....

 

Voorleesnamiddag op woensdag 11 april 2018 in de bib.

Op woensdagnamiddag, 11 april 2018, ging een voorleesnamiddag door in de bibliotheek van Zuienkerke (bij de gemeentelijke basisschool 't Polderhart).

De agenda zag er als volgt uit::

Om 14:30 uur: voor kleuters van de 2de en 3de kleuterklas.

Om 16:00 uur: voor leerlingen van het 1ste en 2de leerjaar.Ouders en grootouders, broers en zusjes waren eveneens welkom!!!Achteraf werden de deelnemers getrakteerd op lekkere wafels of pannekoeken en een kop koffie of een drankje.

En dat allemaal gratis.

De jongsten trokken daarna huiswaarts met een splinternieuw leesboek.

 

Gemeenteraad te Zuienkerke op 29 maart 2018

 

De Voorzitter van de gemeenteraad van de gemeente Zuienkerke verzoekt de gemeenteraad voor de eerste maal in zitting te vergaderen op donderdag 29 maart 2018 om 20 h 30.

DAGORDE  

Openbare zitting.

1. Verslag van de vorige vergadering van 01/03/2018.

2. Decreet lokaal bestuur : aanstelling algemeen directeur – oproeping zittende functiehouders –  vaststelling van de functiebeschrijving van het nieuw ambt van algemeen directeur.

3. WVI : goedkeuring agenda van de Buitengewone Algemene Vergadering d.d. 24/05/2018 en vaststelling mandaat van de vertegenwoordiger.

4. Goedkeuring toetreding van de gemeente Zuienkerke tot de Statiegeldalliantie.

5. Verkeer: aanvullende verkeersverordening voor het invoeren van parkeerverbod langs de Blankenbergse Dijk Zuid t.h.v. het huisnr. 5/D.

6. Gemeentelijke Basisschool : aansluiting bij een openbaar ondersteunings-netwerk – bekrachtiging collegebesluit d.d. 26/02/2018.

7. Gemeentelijke Basisschool : goedkeuren bestek en vaststellen van de voorwaarden en wijze van gunnen voor het leveren en plaatsen van airconditioning in 2 klaslokalen en zaal Spietsela.

8. Varia

    

De Secretaris                                                                                     De Voorzitter

F. Goethals                                                                                       N. Van den Bossche

Wij gebruiken enkel technische cookies om deze website te laten werken. Met het gebruik van deze site geef je de toestemming om cookies te gebruiken.
Ok