Mehonieuws : Mehonix en de Romeinen

 

gemeentebestuur 3

 

Weledelgestrenge Zwienkerkenaars, beste Zwientjes (ave PorcusEcclesians), beste al de rest,

 

Lang geleden, toen de dieren nog spraken en de mensen nog geen mondpamper moesten dragen, die tijd, dat was ‘de Oudheid’. In die periode leefden de Romeinen en zo. Je verwacht het niet hé, maar de Oudheid is precies terug van nooit weggeweest, en in Zwienkerke is ze zelfs al helemaal terug. Zie maar : op onze gemeentelijke website, ’t is alsof die onlangs gehackt  werd door een bende prettig gestoorde Romeinen. Kijk eens naar die foto bij de rubriek Nieuw(s)munster: die luitjes uit onze deelgemeente geven tegenwoordig wijze raad in’t Latijn (!) aan hun dorpsgenoten : “Horas non numeros, nisi serenas”, vrij vertaald : “tel de uren niet, tenzij de zonnige”.

 

En ’t is nog niet gedaan hoor : hebben jullie dat portret hierboven al ergens gespot ? Deze schitterende cartoon – gebruikt met toestemming van en dank aan www.karicartoons.be – zat ergens verborgen in dat filmpje van onze burgervader zijn nieuwjaarstoespraak. Die speech is zowat ‘Urbi et Orbi’ voor Zwienkerke en wijde omgeving. Daarmee wenst onze burgermeester zijn 2700 onderdanen het allerbeste bij het begin van het nieuwe jaar. Mooi hé, die cartoon: de regering van ons dorpje piekfijn uitgedost in Romeinse outfit ! Herkennen jullie die figuren ? Die gast vooraan in’t midden – noblesse oblige – dat zal wel de grote chef zijn zeker ? Hij ziet er toch een beetje uit als een Romeinse keizer. Dat is ongetwijfeld de burgemeester van Zwienkerke (in’t Latijn:  “PorcusEcclesia”, klinkt fancy hé, voor ons dorpje : PorcusEcclesia) ? En dan, die madam, kennen jullie die ? Zou dat Cleopatra zijn ? Of Aphrodite misschien..? Wacht, wacht, nog eens goed kijken…, mog gow zeg, ’t is onze Schepen van Sport-en-Zoveel-Meer, alias onze Super-Sympathieke-Schepen-van-Sport (‘S4’).  Wel, wel, wel…

 

Maar, wat ondergetekende zich nu afvraagt: hoe zou Mehoni, de sportieve trots van uw gemeente, eruit gezien hebben in die Romeinse tijd ? Uw reporter heeft het voor u uitgezocht. Kijk, onze M&M (‘Mehoni Meiden’) zouden toen niets minder geweest zijn dan de gladiatoren (!) van het fiere Gallische dorpje PorcusEcclesia. Gladiatoren, jullie weten dat ongetwijfeld, dat waren die dappere mensen die in de arena moesten vechten, tot de dood, tegen wilde dieren of tegen andere gladiatoren. Die dieren zijn tegenwoordig wel vervangen door de tegenstanders van ons ploegje in Vierde provinciale C, en die “tot de dood” heeft een meer eigentijdse invulling gekregen met de Mehoni strijdkreet “We geven ons niet ”.

 

Onze Mehoni vrouwenbond vecht vandaag eigenlijk ook nog altijd, maar ze doen de tegenstand enkel sportief dood, niet meer letterlijk : tegenwoordig maken de M&M hun rivalen af in een straffe 3-setter als’t kan of in een superspannende 5-setter als’t moet. Ze gaan de tegenstand niet meer te lijf met een zwaard of speer, maar bvb. met een keiharde opslag of goed gerichte smash. Boenk ! Wham ! Ze weren de aanvallen van hun opponenten niet meer af met een schild, neen, ze doen dat met een stevig blok aan’t net. Ze meppen de concurrentie met welgemikte slagen tegen de grond, ad fundum, zoals de Romeinen zeiden. Die stokoude Latijnse uitdrukking is bij de jeugd vandaag, raar maar waar, nog altijd parate kennis. Ja, ze kennen hun klassiekers hé !!

 

De Mehoni tegenspelers vandaag mogen blij zijn dat, als ze verliezen, het gewoon is omdat de scheids dat uiteindelijk zo beslist en opschrijft. Alea iacta est ! (n.v.d.r. : de teerling is geworpen). Dat is alleszins een stuk minder pijnlijk dan wanneer één of andere  Romeinse keizer gewoon met zijn duim omhoog of omlaag besliste wat er met de verliezers in de Oudheid zou gebeuren. Of die gladiatoren destijds ook een ‘TC-One’ (TC-Unus 😉) hadden om hen vanop  de zijlijn te coachen weten we niet, maar onze TC-Unus zou toen niet “allé rapper”, “allé hoger,…”allé harder”, geroepen hebben naar zijn troepen, maar wel “citius, altius, fortius”, wat trouwens nog altijd de slogan van de Olympische Spelen is.

 

Die heroïsche Mehoni veldslagen gaan tegenwoordig door in PorcusEcclessia op het u gekende adres, nl. onze Mehoni Arena op de Nieuwe Heirweg, sorry… Steenweg, een arena vergelijkbaar met het Collosseum in het Rome. Toegegeven, er zijn wel een paar kleine verschillen in grootte en constructie, maar laat uw fantasie een beetje meewerken hé zeg. 

 

Nog een weetje : die Romeinse gladiatoren, dat waren de echte sporthelden van toen, maar – in tegenstelling tot De Bruyne, De Ketelaere, Messi en andere Ronaldo’s - hadden ze wél een zwaar leven. Als ze niet eerder al strijdend stierven in de arena, leefden ze blijkbaar sowieso niet veel langer dan 30 jaar. Een VLaMmen afdeling hadden die gladiatoren dus wellicht niet; Mehoni tegenwoordig gelukkig wel !

 

Onze Mehoni-gladiatoren strijden ondertussen dapper verder. Halfweg het seizoen hebben de Mehonias al 40 overwinningen (!) bijeen gemept. Een tijdje geleden schreven we nog “Tien om te Zien” (10 keer bingo!), nu moeten we dus al ferm bijschakelen naar “Veertig om te Vieren”. Zeg V1 : waar en wanneer is dat feestje ? En nog veel spannender dan de Jupiler Pro League is de competitie tussen de Mehoni ploegen onderling : op kop staan de U13 (al 11 keer gewonnen dit seizoen !!), dan komen de VLaMmen (10 keer), kort op de hielen gezeten door onze damesploeg met 9 stuks. Weet die damesploeg trouwens dat ze ook al twee records gebroken hebben dit seizoen : ze zijn er namelijk voor ’t eerst sinds Mehoni 2.0 bestaat in geslaagd om 5 keer op rij te winnen. W-O-W !! En, het kan niet op : halfweg dit seizoen 2021/2022 heeft ons dames-dreamteam het grootste aantal overwinningen behaald op één seizoen !! @Damesploeg : dikke proficiat, of zoals de Romeinen zeiden ‘gratulaciones!’. 

 

Nu we toch bezig zijn over records : de Mini-Mehoni’s hun digitale applausmeter heeft ondertussen de kaap van de 1000 stuks gerond, and counting ! Zie zelf maar op ‘Mehonieuws : doe mee aan het grootste (digitaal) applaus ooit voor onze Mini-Mehoni’s !’

 

overwinning 2

 

Wat uw reporter zich tot slot afvraagt : zouden die gladiatoren destijds ook zo’n clubslogan geroepen hebben, voor ze begonnen te vechten ? Of, anders gesteld : mochten de M&M niet nu, maar in het Rome van 2000 jaar geleden gespeeld hebben, zouden ze dan ook “We geven Ons Niet” geroepen hebben?  Hm,…wellicht niet, die Romeinse supporters zouden dat niet verstaan hebben hé. Uw reporter denkt dat ze iets anders zouden geroepen hebben, iets bescheiden 😊, dat tegelijk goed bekt en perfect past bij de Mehoni-vibe, nl. : ‘ik kwam, zag en overwon’ of in’t Latijn : Veni, Vidi, Vici !

 

Ignace Cognito