vvv 04
Op 23 maart 2022 werd onder een stralende zon de nieuwe Bartholomeus wandelroute voorgesteld door het VVV Zuienkerke. Hieronder vind je de gelegenheidstoespraak van schepen Jacques Demeyere.
vvv 01
Beste aanwezigen, Burgemeester, schepenen, raadsleden, bestuursleden van het WV, ook de mensen van de pers.
Van harte welkom in het pittoreske Nieuwmunster voor de opening van de Bartholomeusroute. Heel veel mensen weten dat de gemeente Zuienkerke uniek is om te wandelen en te fietsen. De gemeente is uitgestrekt met 125 km landelijke wegen en wordt doorkruist door heel veel waterlopen. Weidse vlakten met uitgestrekte akkers, de Meetkerkse Moeren, merkwaardige hoeves, vier geklasseerde kerken en dito dorpszichten, maar ook bekende horecazaken maken van Zuienkerke een aantrekkelijke gemeente voor de recreant.
Komt daarbij dat Zuienkerke centraal ligt tussen de kust en Brugge en dat dit hinterland een oase biedt van stilte en rust. Om een bezoek aan onze gemeente nog aangenamer te maken hebben de vrijwilligers van het VVV enkele fiets - en wandelroutes ontworpen:
De Vierkerkenroute is 35 km lang en loopt over de 4 deelgemeenten, met wegwijzers en een plannetje in vier talen.
Het Polderarrangement is ideaal om met familie of vrienden de gemeente te verkennen met 5 sneukelhaltes over 43 km.

vvv 03

De volgende routes zijn speciaal uitgestippeld om te wandelen:
Het Puderondje: een bewegwijzerde wandeling vertrekt vanuit zuienkerke dorp over 6.2 km tot aan de Uitkerkse polder en terug door de onverharde Hooistraat, langs de Blankenbergse vaart en de Kerkewegel.
De Van Maerelant route start in Houtave dorp over 7 km of 10.000 stappen langs de uitgestippelde autoluwe trage wegen tot aan Meetkerke en terug naar Houtave.
Het Hazenpad: de bordjes langs deze route loodsen de wandelaar langs de Tistewegel naar Zuienkerke en terug via het Hagebos, de Loweg en via de vaartwegel terug naar Meetkerke.
vvv 05

Nu er in zuienkerke, Houtave en Meetkerke een wandelroute start, kon ook Nieuwmunster niet ontbreken.
De bestuursleden van de VVV met gepassioneerde wandelaars Romain Van Belle en Chantal Van wulpen hebben het parcours van deze nieuwe wandelroute vanuit Nieuwmunster uitgestippeld langs autoluwe trage wegen met tal van mooie plekjes en de route kreeg de naam van de kerkelijke patroonheilige BARTHOLOMEUS.
Chantal Van Wulpen, gespecialiseerd in ICT en Fotografie heeft de foto's vastgelegd en zal straks de route beschrijven. Lieselore Verstringe, heeft een toeristische opleiding en is de ideale persoon om de lay-outs af te maken en is tevens de perfecte secretaris van het VVV.
Na het woordje uitleg van Chantal over de Bartholomeusroute met de officiële opening van het startbord kunnen we daarna een stukje van de route inwandelen. Nadien worden jullie allemaal verwacht op de inhuldigingsreceptie in de "Bommel ".
vvv 02
De missing link 
Vier authentieke polderdorpen en drie wandelroutes met vertrek in de dorpskernen richting de polders, 't Puderondje in zuienkerke, Van Maerlantroute in Houtave, het Hazenpad in Meetkerke.
Het was duidelijk dat er werk moest gemaakt worden van een vierde route, de "missing link". En zo kwam de Bartholomeusroute Nieuwmunster tot stand. Over de naam van de route werd niet lang getwijfeld, met het startpunt aan de voet van de Baftholomeuskerk was de naamkeuze evident.
De folder met korte beschrijving, kaartje en foto's werd in februari 2020 geleverd, maar de coronapandemie legde alle activiteiten aan banden en alle plannen moesten noodgedwongen worden opgeborgen. Dik twee jaar later is het eindelijk mogelijk deze wandelroute ofÍicieel voor te stellen.
Het werd een netjes bewegwijzerde route van een kleine 15 km. Een verkorte versie van 11 km werd eveneens voorzien, dan wordt het traject naar en door Houtave niet bewandeld.
vvv 06
Wat biedt de route?
Over het algemeen rustige polderwegen, een trage weg, een partijtje modder afhankelijk van het seizoen, vergezichten in overvloed, charmante polderdorpen Nieuwmunster en Houtave, geklasseerde kerken, kunstateliers, doodlemuren, een authentieke herberg, enkele gezellige rustplekken bij het water, een lange Sekasseide landweg en boerderijen.
Kortom, het werd een mooie aanvulling in ons recreatieaanbod voor de inwoners en vooral ook voor de vele dagjes- ofverblijfstoeristen die de natuur in en rond zuienkerke willen ontdekken. De folders van alle wandelroutes zijn te verkrijgen ln het gemeentehuis van zuienkerke of de pdf kan aangevraagd worden bij lieselore.verstringe@zuienkerke.be.
Volg Toerisme Zuienkerke op lnstagram @toerismezuienkerke en blijf op de hoogte van wat onze toeristische regio te bieden heeft.