bartholomeus 05 a1bb6

 

 

Bekijk hier het openingsverslag van de Bartholomeus feesten te Nieuwmunster op 19 augustus 2022 gezien door Lodewijk Deleu (https://ikwashier.live).

Ook de filmpjes van de tweede en derde dag zijn daar te bekijken (https://ikwashier.live).
 

 

En de boerenmarkt op 20 augustus.

 

2022 Bartho 012022 Bartho 022022 Bartho 032022 Bartho 042022 Bartho 052022 Bartho 062022 Bartho 072022 Bartho 082022 Bartho 092022 Bartho 10

 

 

Eerste Belgisch kampioenschap stroballen rollen Tempeliersrun was een waar volksfeest in Nieuwmunster In het weekend van 19,20 en 21 augustus pakte Nieuwmunster uit met de tiende editie van de Bartholomeusfeesten. Naast het kampement van Militis Templi verraste het dorp vooral met de Tempeliersrun, of de eerste editie van het Belgisch kampioenschap stroballen rollen.

 

UITDAGING

14 teams van 4 personen daagden op zaterdag 20 augustus op om een baal stro door het dorp te jagen. De slingerende Doelhofstraat van Niewmunster was voor even hun hometown voor één avond. Een schare vrouwen uit de dorpsraad van Nieuwmunster hielden nauwgezet alle tijden van deze game bij.

 

BELGISCH WINNAAR

Voorzitter Geert Laukens dacht even dat de tempeliers van Militis Templi de beker zou halen. Maar het waren tenslotte de Westvlaamse paardenvrienden die op het podium verschenen. Op de tweede plaats rolde KLJ Oostende-Houtave de baal binnen. Brons ging naar de lokale vrienden van Nieuwmunster.

 

PATENT

Het concept werd zo naar waarde geschat dat de dorpsraad meteen de procedure startte om er een patent op te nemen. Vast staat alvast dat de Tempeliersrun voor de tweede maal zal georganiseerd worden op de elfde editie van Bartholomeusfeesten van 18,19 en 20 augustus 2023.

 

EEN BOEMVOLLE KERK

Op zondag 21 augustus zat de St.-Bartholomeuskerk afgeladen vol. Een goed draaiend dorp bestaat uit de cohesie van een school, een kerk én een café. Naast vrije Leefschool Akkerwinde en de Mangeé kan ook de Bartholomeusgemeenschap op véél bijval rekenen. De kerkgangers genoten van de bijzondere liturgie die door het ensemble en de liturgische werkgroep werd verzorgd. De tiende editie van de Bartholomeusfeesten was bijzonder. Het kleine dorp met haar boerenmarkt, processie en kampementen werd door haar vele gasten vooral gesmaakt voor haar gastvrijheid, originaliteit en sfeer. Burgemeester Alain Devlieghe was opgetogen over deze onverwachte dynamiek. Bij het begin van de feesten ontrolde hij dan ook fier het vaandel van de Tempeliers.