Mehonieuws : Sport in een Doze

 

Mehoni 2 4e728

 

Weledelgestrenge Zwienkerkenaars, beste Zwientjes, beste Mehonians, beste al de rest,

 

Zo rond deze tijd kruipt uw reporter weer van onder zijn steen, want er is veel goed nieuws : ten eerste, Donald Trump is onlangs 77 jaar geworden, en daarmee is zijn leeftijd eindelijk hoger dan zijn IQ. Dikke proficiat hé Donald, ook met uw verjaardag trouwens. 

 

Nog beter nieuws : U hebt uw sportieve bestemming bereikt want…het volleybalseizoen 2023/2024 is begonnen, en het belooft weer Mehoniaans spannend te worden, bijna zo spannend als de laatste gemeenteraadsverkiezingen in ons dorp, en dat was nog eens een thriller, op de valreep gewonnen door Gemeentebelangen ! En, het beste  nieuws is dat wij – fiere Zwienkerkenaars (m/v) – eindelijk weten dat we veel geld waard zijn !  Tuurlijk, u en ik wisten dat al veel langer, maar nu is’t ook officieel, want het wordt bevestigd door de Brugse Schepen van Financiën, die luistert naar de grappige voornaam Mercedes.

 

’t Zit zo, die Madame Mercedes tweette een paar weken geleden het volgende :  ‘Een fusie (n.v.d.r. : van onze gemeente Zwienkerke, met Brugge) kan 50 miljoen euro opleveren voor onze inwoner. Denk erover na! Zuienkerke lijkt me de beste opportuniteit. Mooie gemeente met weinig schulden en de lieve burgemeester stopt’ (de volledige uitleg stond in De Standaard van 11 augustus). Ja, ze slijmt ongegeneerd een potje bij onze burgervader, maar jullie lezen het goed : Zwienkerke is dus € 50 miljoen waard, als het fusioneert met Brugge. Niemand die vlotter onzin kan tweeten als die Madame Mercedes denken jullie nu ongetwijfeld ? Dat klopt, wellicht is ze afgestudeerd zonder ook maar één voorhoofdrimpel.  Maar geef toe, het zou ons dorp, en vooral Mehoni goed uitkomen hé ? ’t Zal wel zijn, want sinds onze Mehoni Meiden (‘M&M’) gepromoveerd zijn van Promo 4 naar Promo 3, mogen ze hun thuismatchen niet meer…thuis spelen (!), omdat de zaal in de gemeenteschool te klein is. Gow zeg, doe dan eens een heel seizoen uw best !! Bijgevolg is onze damesploeg verbannen naar De Sportdoze in Blankenberge (btw, wie verzint zo’n naam voor een sporthal ???).  Thuisvoordeel ginder ? Geen ! Meer sfeer misschien in die Sportdoze ? Trust me bro, er is meer ambiance in een funerarium dan in die Sportdoos (zelfs geen cafétaria achteraf !). 

 

Wel, stel nu dat Zwienkerke dat cadeautje van € 50 miljoen aanvaardt, dan bouwen we natuurlijk eerst een state-of-the-art volleybalzaal in ons dorp, “Promo-3-proof” en mét cafetaria. Voor € 5 miljoen moet dat kunnen hé ? Er is trouwens plaats genoeg, want Zwienkerke is 48.9 km2 groot, waarvan 93% onbebouwd.…Bye, bye Sportdoze. Dan is er nog € 45 miljoen over…Blijf nu even bij de les, en reken mee : we delen die € 45 miljoen door het aantal Zwienkerkenaars (dat zijn er 2751,  (degene die op dit ogenblik nog aan de navelstreng hangen niet meegerekend), en dan stellen we vast dat we elk € 16 358 waard zijn. Proficiat aan onszelf !!

 

Voor we nu met z’n allen bussen inleggen om dat bedrag te gaan incasseren bij die Wilde Weldoener, Madame Mercedes dus, moeten jullie weten dat onze lieve burgervader “njet” gezegd heeft tegen dat aanbod. Oesje, zou Mercedes onze burgemeester nu nog zo lief vinden ? Enfin, van die boerin geen eieren, moet hij gedacht hebben, met als belangrijkste argument : ‘In een grote stad worden de inwoners een nummertje, en dat willen ze niet.’ (De Standaard 11/8/2023).  Haha, die zag Mercedeske niet aankomen : hier in ons dorpje zijn we nog mensen !!  (n.v.d.r. : beste Zwientjes, vergeet nu eventjes het nummer van uw identiteitskaart, uw PUK-code voor uw E-ID, uw huisnummer, uw postcode 8377, uw Mehoni-rugnummer, enz…want in ons dorp zijn we mensen, geen nummers).  Daarbij, fusioneren met Brugge…stel u even voor dat we Mehoni Brugge of Slovo Zwienkerke zou worden ? Komaan zeg, nog voor geen € 50 miljoen. Bye, bye, Mercedes ! Misschien kan Brugge fusioneren met Herstappe 😊 ?

 

Dus, voorlopig trekt onze damesploeg regelmatig op citytrip naar Blankenberge, afrit Sportdoze, om hun nieuw verworven Promo 3 status waar te maken op het plein. Vorige zondag (24/9) speelden ze tegen de Koeketienen van Koekelare. De scheids van dienst was duidelijk bij de pinken, een man die niet met zichzelf, noch met het reglement laat sollen. Hij deed alles “by the book” ! Line-up voor de match ? Leuk ritueel, maar dan enkel met de kapitein op kop hé, Koeketrienen. Hopla, eerste ingreep…. Nog een kleine scheidsrechtelijke terechtwijzing in de line-up van de Koekjes : ééntje stond ertussen met haar sweater boven het truitje. Huppekee, die werd er, bowling-gewijs, uit gekegeld door de man in de boomhut. En een Mehonia, die een pico-seconde te lang rechtstond langs de zijlijn tijdens de match, werd nog net niet ter plekke neergebliksemd. Neerzitten gij ! Echt, die gast controleerde elk detail nauwgezet. Zou hij ook gecheckt hebben of de dames wel hun tanden gepoetst hadden voor de match ?  Breng hem vooral niet op ideeën !

 

De match zelf dan ?  Helaas, pindakaas,…de M&M kregen “op hun doze” van de meisjes van Koekelare. Maar, onze Mehoni slogan getrouw, gebeurde dat niet zonder slag of stoot, want na 4 spannende sets begon alles opnieuw. De Mehoni supporters waren al polonaises aan het oefenen achter de tribunes, en smartphones werden in positie gebracht voor de “overwinningsduik” toen onze M&M in de vijfde set met maar liefst 7-2 voorstonden, maar kijk…die Koeketrienen gaven zich ook niet. Dju toch ! Neen, ze kwamen terug, en walsten zelfs over Mehoni heen om te winnen met 15-13. Bloemen noch kransen voor die van ons. Geen nood, beste M&M : ’t was geen slechte seizoensopwarmer, jullie mogen de Koeketienen, zoals vorig seizoen, nog eens trakteren op een koekje van eigen deeg. Afspraak in Koekelare, op 13 januari 2024, deal ?

 

Als afsluiter onthouden we uit die eerste Sportdoos “thuismatch” dat onze M&M blijkbaar een geheim wapen hebben.  Het wordt in de strijd gegooid als de nood hoogst is, draagt rugnummer 23, en knalt haar opslagen zo trefzeker naar de overkant dat je zou denken dat ze met drones afgeleverd worden.  Wow, wat een precisiebombardement was me dat zeg !! Wadde, wadde, wadde, nog van dadde !! 

 

Soit, spelen we nu in Promo 4 of Promo 3, ‘t maakt niet uit : We geven ons nie !

 

Ignace Cognito