22 november 2024
Voor de Van Maerlant wandelroute was er bij de opening op 27 april 2012 beslist om een infobord te plaatsen aan het startpunt in Houtave dorp. Bij de wegen -en rioleringswerken in 2022 aan de Kapellestraat was het infobord gesneuveld. Het VVV, met de leden Romain Van Belle, Chantal Van Wulpen, Lieselore Verstringe en Jacques Demeyere als schepen van toerisme hebben beslist om dit infobord te vernieuwen met de steun van het gemeentebestuur.
Het is een bewegwijzerd wandelparcours met 11 wegwijs bordjes onderweg met de vermelding van de afstanden tussen de bordjes. Het is een route met veel groen, uitgestippelde paden met een totale afstand van 7 km of 10.000 stappen in de deelgemeente Houtave. Er zijn ook gratis folders met route beschrijving te bekomen in het gemeentehuis. De 10.000 stappen was aanvankelijk een initiatief van de samenwerkende organisatie LOGO of Lokaal Gezondheidsoverleg . LOGO’s mobiliseren organisaties om samen te werken aan een gezonde leefomgeving en een betere gezondheid voor iedereen.
En wat past er beter voor dit wandelpad hier in Houtave, dan een lokale geschiedkundige figuur die hier ook geboren is. Het is immers een wandeling in de omgeving van het geboortehuis van Jacob de Costere (van Maerlant) die een zeer grote rol gespeeld heeft in de geschiedenis van de regio en de literatuur in het algemeen.
Het leven van Jacob Van Maerlant is net een stippellijn, veel perioden zijn bekend, maar ook vele zijn onbekend.
Jacob is dus geboren in Houtave in de regio Mallant- Maerlant (dit is de regio van de wijk de zeven hoofdzonden) in het jaar 1235, officieel als zoon van Weitkinus De Costere, clericus in de parochie Houtave.
De jeugdjaren werden in de Brugse regio beleefd, hij studeerde aan de kapittelschool St Donaas en kreeg een zeer degelijke opleiding.
Op 18 jarige leeftijd trok hij naar Voorne, waar ook het eiland Maerlant lag. Dit gebeurde in een tijd waar veel Vlaamse literairen uitzwermden (van Parijs tot in Nederland) en was daar 15 a 20 jaar werkzaam. Deze overstap naar Nederland was mogelijks door toedoen van een zekere Zeeuwse heer uit Voorne nl Cats. Maar de mogelijkheid is er ook dat hij daar belandde als krijgsgevangene met de slag van Westcapelle.
De streek Maerlant in Voorne lag toen aan de monding van de Maas en bestond hoofdzakelijk uit gorzen (bedijkte stukken land voor schapenteelt), en de heren aldaar hadden zeer veel invloed en rechten in Nederland.
In het begin aldaar gebruikte Jacob nog de naam De Costere, maar onder invloed van de heren uit Maerlant (streek Voorne) gebruikte hij de naam Van Maerlant. Hierdoor gingen heel wat poorten open en hij kon zich als dichter beter profileren. Met zijn kennis van Latijn kon hij de Rijmbijbel vertalen , werd hij koster en onderhield de kerkgebouwen, hij deed ook een bepaalde zorg voor de gelovigen en was clericus, en daar een koster ook meestal in die tijd les gaf in een dorpsschool, wordt ook aangenomen dat hij in het onderwijs stond. In die tijd werden er ook heel wat gedichten geschreven.
Daar hij literair geschoold was en een goede kennis van Latijn bezat kon hij de oorkonden in schrift omzetten . Er was immers zeer weinig geregistreerd in het Noorden . Tussen 1260 en 1270 zijn onder Maerlant veel oorkonden van het Latijn in het Nederlands omgezet, er is veel vernederlandst en ook de adel kreeg oren naar het Diets . Ook in geschriften vinden we terug dat hij hofdichter was en zelfs een tijd rond 1256 gouverneur van de jonge Floris V.
Tussen 1265 en 1270 komt hij naar Damme en zijn eerste werk uit deze tijd en regio is Der Naturen Bloeme. Dit is een werk die de edelman Nicolaes van Cats als eerste toegestuurd kreeg. Der Spiegel historiael, st Franciscus leven 1276-1282 is op bestelling van de Utrechtse Minderbroeders .
Onder zijn functies noteren we Jacob als schepenklerk in Damme, maar hij zou ook werkzaam geweest zijn in een havenbedrijf als tolambtenaar (Damme lag toen aan de zee) In een later stadium en mede door van Maerlant bereikte de Damse haven een absolute glorietijd en bloei vanaf 1250.
Ook in die tijd bleef hij gedurende 2 decennia contacten onderhouden met de Nederlanden, wat de bloei van Damme zeker bevorderde en de haven van toen hielp uitbouwen tot een wereldhaven.
Hij stierf tussen 1290 en 1300.
Hij was ook bemiddelaar in het geschil tussen de kloosters en vaandeldrager van het Vlaams bewustzijn. Hij streed met hart en ziel tegen de elitaire Fransen . Zijn leuze : wat wals is vals is
Jacques Demeyere Romain Van Belle Chantal Van Wulpen Lieselore Verstringe
Schepen van toerisme lid VVV. Lid VVV. Lid VVV.
22 november 2024