Y2009 Voettocht 006

    

De Internationale Tweedaagse voettocht vanuit Blankenberge staat inmiddels aan de vooravond van zijn 40ste editie. Wat ooit startte als een wandeltocht met 500 deelnemers groeide uit tot een internationale wandelhappening met bijna 10.000 deelnemers. Zuienkerke heeft reeds meer dan 30 jaar het genoegen om op een van de twee wandeldagen etappehoofdplaats te mogen zijn. Hierdoor hebben duizenden wandelaars, ons anders zo rustig dorpje, op een ander manier leren kennen en waarderen.

    

Dit jaar ontvangt Zuienkerke de wandelaars op zondag 3 mei. De wandelaars van de 24 km afstand komen eerst via de wijk 't Smisje naar Nieuwmunster-dorp, waar een verfrissing kan verkregen worden, om vervolgens via onze landelijke wegen Zuienkerke-dorp te bereiken. De lange afstandswandeling van 42 km komt dit jaar door onze idyllische polderdorpjes Houtave en Meetkerke alvorens in het feestelijke Zuienkerke te belanden. Voor deze 40ste uitgave wordt in Zuienkerke-dorp voor een waar volksfeest gezorgd.
  
Wie oude rommel of curiosa wil verkopen kan opnieuw terecht op onze tweedehandsmarkt. Een standplaats kan daarvoor worden gereserveerd op het gemeentehuis. De standplaats is gratis maar er dient vooraf een waarborg te worden betaald van € 10. De rommelmarkt start vanaf 7 uur 30 tot ongeveer 17 uur.
  
Traditioneel worden voor het gemeentehuis talrijke oude ambachten beoefend. Je kan er een schaapscheerder en wolkammer aan het werk zien. De kantklossers van het Mentebolletje te Blankenberge en onze plaatselijke touwdraaiers zijn eveneens van de partij en je kan kennis maken met het artisanaal kaarsen gieten.
  
Op voorstel van Jürgen Van Kerrebrouck werd de coverband "Rewind" binnengehaald die ons vier uur ambiance zal brengen vanop het podium opgesteld ter hoogte van het kerkplein. Zij brengen ons muziek uit de jaren '60, '70, '80 en '90. Voor de kinderen wordt er een springkasteel voorzien en voor de allerkleinsten zal er een standje staan waar ze kunnen geschminkt worden. Naar jaarlijkse gewoonte wordt er op het kerkplein door de plaatselijke verenigingen de dranktent uitgebaat.
  
De kunstliefhebbers kunnen een bezoekje brengen aan de kunsttentoonstelling ingericht door de cultuurraad en dit in zaal "de Notelaar". Je zult er etsen kunnen bewonderen en letterkappers aan het werk zien. Meer uitleg hierover straks van de Voorzitter van de Cultuurraad.
  
Dit alles en een prachtig wandelweertje moeten er voor zorgen dat deze 40ste editie een voltreffer wordt. In elk geval wens ik Luc Henau en zijn medewerkers veel succes en laten we afspreken om het eerste weekend van mei onze wandel­schoenen aan te trekken.