Westtoer lanceert nieuw toeristisch onhaalnetwerk in het Brugse Ommeland
83 NIEUWE INFOPUNTEN TOERISME IN HET BRUGSE OMMELAND

Het Brugse Ommeland telt er vanaf vandaag 83 nieuwe infopunten toerisme bij. Samen met de diensten voor toerisme van de gemeenten vormen ze het grootste toeristisch onthaalnetwerk in West-Vlaanderen. De nieuwe infopunten zijn vooral cafés en restaurants die toeristische informatie over de regio en de gemeente ter beschikking stellen voor recreanten en voorbijgangers. Als echte ambassadeurs van het Brugse Ommeland zijn ze fier op hun eigen zaak én hun mooie streek.

Als recreant of voorbijganger in het Brugse Ommeland kom je vaak in kleine dorpen terecht met gezellige terrasjes of bruine kroegen. Wat meer informatie over de streek heb je niet bij, en de dienst voor toerisme is een aantal kilometer verderop. Op een zondagse fietstocht is die mogelijk zelfs gesloten. In het Brugse Ommeland werd hier iets op gevonden door een onthaalnetwerk van nieuwe infopunten toerisme te lanceren.

83 openbare plaatsen, vooral cafés en restaurants, zullen toeristische informatie over de regio ter beschikking stellen. De uitgekozen zaken vullen de diensten voor toerisme aan op vlak van ligging en openingsuren. Ze bevinden zich in de deelgemeenten of zijn ook open in het weekend en ’s avonds.

Herkenbaar logo
De enthousiaste lokale ondernemers krijgen een bordje met het herkenbare groene logo ‘Infopunt Toerisme’ om aan hun deur te hangen. Wanneer de zaak is gesloten, verwijst de achterkant naar de dienst voor toerisme van de eigen gemeente. Binnen in de zaak staat een display met toeristische brochures van het Brugse Ommeland en de gemeente. Dit project werd mede mogelijk gemaakt met financiële steun van Leader Tielts Plateau.

Ambassadeurs van het Brugse Ommeland
Lokale ondernemers heten de toeristen en recreanten welkom in hun eigen zaak én hun streek. De 83 nieuwe infopunten zijn meer dan een eerste contact, zij worden een aanspreekpunt voor hun regio. Daarom organiseert Westtoer de opleiding ‘Word ambassadeur van het Brugse Ommeland’ in samenwerking met Horeca Vorming Vlaanderen voor de infopunten toerisme in het Brugse Ommeland.
De eerste sessie vond plaats op 6 oktober. Negen lokale ondernemers rond Tielt mochten al een diploma van ambassadeur in ontvangst nemen. De opleiding wordt begin volgend jaar opnieuw georganiseerd.

Samenwerking met gemeenten
Het slagen van dit initiatief hangt grotendeels af van de goede samenwerking tussen de lokale ondernemers en de diensten voor toerisme. Een sterke dienst voor toerisme maakt lokale ondernemers enthousiast, enthousiaste ondernemers maken recreanten blij, blije recreanten spenderen graag en vertellen het verder, en zorgen voor een nog sterkere toeristische regio!
 Westtoer heeft  gevraagd aan de schepenen van Toerisme om de plaatselijke mensen aan te spreken om ook voor de toerist, buiten de diensturen van de toeristische dienst van de gemeente, een aanspreekpunt te hebben voor algemene toeristische informatie of om folders mee te geven.

Voor Zuienkerke hadden zij voorgesteld om per deelgemeente één horecazaak aan te spreken en hadden zelf de zaken uitgekozen:

Zuienkerke  ----- Café Het Boldershof
Houtave ------ Herberg De Driekoningen
Meetkerke ----- Bistro Het Mortierken
Nieuwmunster — Estaminet Leegland

Deze zaken worden gevraagd om het bordje met” infopunt,” aan de deur te hangen, een display op te hangen met info ,die zij kunnen krijgen via de gemeente van Westtoer en deze info op hun website te plaatsen en kenbaar te maken.