Op zaterdag 5 mei wordt Zuienkerke terug omgetoverd tot een groot feestdorp, dit naar aanleiding van de 43 ste internationale tweedaagse voettocht!
 
Het ziet er naar uit dat er terug duizenden mensen hun stapschoenen zullen aantrekken om te genieten van de prachtige landschappen, mooie dorpen en gezellige sfeer. Wij zullen de dappere stappers zoveel mogelijk aanmoedigen door de dorpskernen te bevlaggen en te voorzien van tentjes en animatie..
 
In Nieuwmunster zal Jong KLJ de dorstigen laven . D J Rudy zal zorgen voor de nodige muzikale ambiance met liedjes van vroeger en nu: dit van lluur tot 14 uur.
 
Ook Zuienkerke zorgt voor de nodige sfeer. Naar jaarlijkse gewoonte zullen de oudsten onder ons kunnen terugdenken aan de tijd van toen en de jongsten zullen verwonderd staan kijken hoe vroeger alles in zijn werk ging en dit aan de hand van enkele oude ambachten zoals onze wolkammer, schaapscheerder en touwdraaiers die als vaste waarden terugkomen. Het Mentebolletje uit Blankenberge stelt opnieuw hun kantklossen voor en er worden demonstraties gegeven in kalligrafie en glasramen maken. Een hoefsmid zal ons met zijn veldsmisse de knepen van zijn vak tonen.
 
De oude ambachtenmarkt zal opgeluisterd worden door de Philiberts, een muzikaal duo dat gewapend met een draaiorgel voor de nodige leute zal zorgen.Aan het kerkplein wordt de muziek verzorgd door de muziekgroep ' Zonder bandjes'. Zij brengen een mix van soul, rock, kleinkunst maar vooral goede en swingende muziek. Ze zijn te bewonderen tussen llh30 en 16h.
 
Naar jaarlijkse gewoonte zullen ook onze plaatselijke verenigingen de innerlijke mens verzorgen met drank en versnaperingen in de tent op het kerkplein.
 
Omdat deze dag een heus familiegebeuren is wordt er aan alle leeftijden gedacht. Een clown ballonist zal voor de nodige kinderanimatie zorgen
 
Het is traditie dat naar aanleiding van dit wandelgebeuren een rommelmarkt wordt gehouden.
 
Zo ook dit jaar kan je in het gemeentehuis een standplaats reserveren. Een standplaats is gratis maar op voorhand dient er een waarborg van 10€ te worden betaald. De rommelmarkt start vanaf 7h tot ongeveer 17h.
 
Laat ons hopen dat de weergoden ons dit jaar goed gezind zijn en dat dit alles mag gebeuren onder een stralend zonnetje. Verder wens ik de mensen van de organisatie van de voettocht te bedanken voor hun grote inzet. Ook voor onze gemeente is dit een gebeuren om naar uit te kijken
 
Alain De Vlieghe Burgemeeester

 
Ook voorzitster Vera De Waegenaere beschreef de vernieuwingen die ingevoerd zijn om de voettocht succesvol te laten doorgaan, De fundamenten van de Tweedaagse zullen ook tijdens de 43ste editie onveranderd blijven: prachtige parcours langs strand, duinen en door de polders en charmante dorpjes.
 
Groen blijft een belangrijk thema. Aangezien een doortocht van zowat 10.000 wandelaars niet ongemerkt kan blijven, willen wij ook niet blind zijn voor de gevolgen die dit op de omgeving kan hebben. Denk er daarom aan om je afval tot een minimum te beperken en het weinige afval dat je achterlaat op de geijkte plaatsen in de correcte vuilnisbak te deponeren.