Graag stel ik in naam van de sportraad Zuienkerke onze activiteiten aan jullie voor. Voor dit jaar staan er 2 wandeltochten op het programma.

De eerste die doorgaat op donderdag 17 mei, Hemelvaartdag, is traditiegetrouw de Meetkerkse moeren tocht. Deze wandeling wordt ondertussen al 35 jaar georganiseerd en is nog steeds een voltreffer. Vorig jaar mochten wij 735 enthousiaste wandelaars verwelkomen in ons polderdorpje. Het unieke landschap bekoort vele harten.

Er wordt gestart in het sportcentrum van Meetkerke. Deze locatie biedt de wandelaars een prachtige accommodatie aan waarbij er ruime parking voorzien is. Omdat wij zowel groot als klein, sportief of iets minder sportief willen de kans bieden om van de mooie moeren te genieten hebben wij ook dit jaar verschillende afstanden in aanbieding.

De expertise ploeg van de sportraad is terug aan de slag geweest om 4 prachtige parkoers in elkaar te knutselen. De zoektocht resulteerde in afstanden van 6,12,18 en 24 km.

Om te voldoen aan onze portie lichaamsbeweging per dag hebben wij vooreerst de 6 km. Deze relatief "korte" afstand wordt onder andere gesierd door mooie hoeves, kapelletjes en een molen, de enige stenige windmolen met een scheprad in Vlaanderen. Deze molen is een monument en de derde fase van restauratie start in mei. Wij hopen dat de restauratie vlot verloopt zodat wij dit uniek stuk algauw opnieuw zien draaien! De controlepost van de 6 km is aan de plas in Meetkerke.Voor de 12 km steken wij de grens over naar het authentiek dorpje Houtave. Midden in het dorpje is de tweede controlepost gevestigd namelijk in het gemeentezaaltje " De Maere". Op deze route geniet je van vele vergezichten en mooie panorama's.
Maar ook dit jaar zijn de toppers de 18 en 24 km! Want deze afstanden leidt je middenin het natuurgebied de Meetkerkse Moeren. Echt de moeite waard om de stevige wandelschoenen aan te trekken! De Prachtige fauna en flora, de idyllische vergezichten, kapelletjes en verkeersluwe wegen brengen je helemaal tot rust! Het is uniek! Ook deze afstanden doorkruisen Houtave.

Naast frisse dranken en pistolets op de controleposten wordt er ook in het sportcentrum te Meetkerke taart, soep en heerlijke braadworsten verkocht.
Zoals vorig jaar biedt het gemeentebestuur van Zuienkerke ook dit jaar polderarrangementen aan. Per 100ste deelnemer wordt er een loting gepland waarbij de wandelaar een arrangement kan winnen. Het arrangement laat je genieten van een dagfietstocht die onze 4 deelgemeenten doorkruist en waarbij je verwend wordt op 5 sneukelhaltes.

De tweede wandeling die de sportraad organiseert is de oudlandpoldertocht die doorgaat op zondag 2 september. De routes moeten nog verder worden uitgewerkt.

Ik wens jullie tenslotte nog een gezellige avond toe en hopelijk zien we elkaar terug op 17 mei!

Annelies Dewulf Schepen van sport