9-de editie van Kunstroute Zuienkerke

 
 

Zuienkerke Spietsela, Nieuwe Steenweg 37

Lucrèce Hoste

Aalterstraat 40 8755 Ruiselede Tel 0476/509373

Lucrèce Hoste stamt uit een familie waar het artistieke bloed reeds lang doorheen de aderen vloeit. Haar grootouders waren beeldhouwers. Ook haar vader herstelde reeds beelden gemaakt door een grootvader van haar. Lucrèce volgde privéles bij wijlen Herman Denkens. Bij hem leerde ze werken met de drie basiskleuren met toevoeging van wit en zwart. Op die manier ontdekte ze de warme, intense kleuren die ook in haar werk een constante vormen. Tijdens die jaren privé-onderricht kwam ze ook in contact met omnichroom-techniek. Lucrèce ontwikkelde een eigen stijl met een eigen visie. Bloemen, ze schildert ze in hun eenvoud, natuurlijke pracht en recht uit het hart Ze vindt trouwens dat bloemen en mensen veel gemeenschappelijke kenmerken vertonen. Ze zijn broos en breekbaar en als je goed zoekt vind je in elke bloem een gouden hart, net zoals bij mensen trouwens.
 


Freddy De Moor

Herenstraat 3 8420 Wenduine Tel 050/423674

De kleifiguren van Freddy De Moor zijn tegelijk iedereen en niemand. Zeer duidelijk menselijk en toch anoniem. In groep, letterlijk samenhangend, of alleen, staand, rustend, op de uitkijk. Freddy heeft zichzelf jaren de tijd gegund om te groeien, te leren, te proberen tot hij "zijn" vormen en figuren vond en onder de knie en in de vingers kreeg. Hij is er zelf van overtuigd dat de werken voor zichzelf spreken en geen commentaar van hun maker nodig hebben.
 

 
Zuienkerke Oude Wagenmakerij, Kerkstraat 21

Annemie Goderis

Langerei 63 8000 Brugge Tel 050/674654
http://www.annemiegoderis.be

De MANDSCULPTUREN dragen in zich het compromis tussen beeldhouwkunst en ambachtelijke mandvlechten. Wilgentenen, uit de natuur gegrepen, met hart en ziel gevlochten, en aan de natuur terug gegeven. Het proces van creativiteit evolueert voortdurend doorheen de seizoenen. Men kan organisch' meegroeien, de natuur zijn gang laten gaan, of men kan ingrijpen door te snoeien of opnieuw te vlechten. In de herfst draagt het sculptuur een herfsttooi, in de lente ontluiken opnieuw de frisse groene blaadjes. Essentieel gaat het om de verWONDERing...
 Ludo Godelis (Ludo)

Koningin Elisabethlaan 30 8000 Brugge Tel 050/343917

"Humor in cartoons kent geen grenzen, tenzij die van het papier zelf." Ludo Goderis is sinds meer dan 25 jaar actief als cartoonist-illustrator Ludo. Intussen verzamelde hij meer dan 50 nationale en internationale prijzen (o.m. van de grootste krant ter wereld, Yomiuri Shimbun, Japan), en een boekenkast vol met cartoonboeken en trofeeën. Hij tekende 8 jaar de politieke cartoons voor De Standaard ("de eerste verscheen op de eerste dag van de eerste golfoorlog'*) was meermaals lid van wedstrijdjury's, tekende opdrachten voor de VRT, Columbia Pictures, uitgeverijen, gemeentebesturen en bedrijven, was de enige Belg in de uitgaven 1993 en '94 van "The Finest International Political Cartoons of our time - Witty World Books" en had in 2003 een overzichtstentoonstelling in Osaka, Japan. Zijn humor gaat van mild-poëtisch tot ongemeen brutaal; "Als de dosis humor in verhouding staat, is alles te tekenen", aldus zijn ervaring. Een understatement voor de Deense cartoons en de politieke gevolgen ervan. Ludo Goderis ontving dit jaar de prijs voor beste cartoonist der Lage Landen op het Internationaal Cartoonfestival van Knokke-Heist. De tentoonstelling met cartoons in 'D' Oude Waegenmaekerye' is een must voor wie even wil pauzeren in het leven.
 
Houtave Herberg Drie Koningen, Kerkhofstraat 17

Martine Le Comte

Rijselsestraat 50 8210 Loppem Tel 050/827923

Eigentijds glas-in-loodramen, ontworpen naar de ruimte waar ze moeten komen in harmonie tussen het werk zelf en de ruimte waar ze moeten komen; Vrije artistieke creaties, geschikt om voor muur of venster te plaatsen, een spel van lijnen en vlakken. Collages van glas op glas. beschilderd glas.'brandglas", etsen, zandstralen, ook schalen, schotels en sieraden. Welke techniek ook, het blijft een spel van licht en kleur.
 

 
Houtave Kunst-Klasse, Kerkhofstraat 23

Gerda Blindeman

Koningin Fabiolalaan 21 9090 Melle Tel 09/8521360http://www.gerdablindeman.be

Mijn werk is gegroeid uit een fascinatie voor het tactiele van de aarde, de klei; de warmte en de structuur die ik in de kleihuid kan leggen. In mijn semi-figuratieve werk staat duidelijk de mens centraal, maar niet conform aan een schoonheidsideaal. Ik probeer te peilen wat er achter dat mensbeeld schuilt; ze zijn geïnspireerd door mythologische archetypen. Begrippen als sterkte, onmacht melancholie, innerlijke rust, ontsnappen aan beperking zijn herkenbaar in deze figuren.
Het tweede luik van mijn werk zijn mijn schilderwerken, met dezelfde inspiratiebron. Werken zoals Het koningsgraf, de jacobsladder, fluisterende engel vertellen een verhaal uit een magische wereld. Het kleurenpalet is steeds warm: oker, rood, sepia, bruin.
 


Vasko Slavkov

Levski G blok 29 ent D app 120
1836 Sofia, Bulgarije
http://www.theeggs-studio.com

Deze Bulgaarse artiest heeft radicaal kleur afgezworen. Hij cre-eert in zwart en wit nieuwsoortige landschappen waarboven je als het ware zweeft. Individuele objecten gaan op in het ritme van het geheel en verliezen hun belang. Alhoewel de wetten van aardse ruimte en tijd niet meer lijken te gelden, herkent men toch woestijnen, velden, water, steden, tempels. Het werk van Vasko Slavkov is een metafoor voor de menselijke ervaring van het bengelen tussen hemel en aarde, het verhaal van een verloren harmonie.
 


J
oop de Chêne

Boskant 29 2460 Lichtaart Tel 014/557396
http://www.joopdechene.com

De creativiteit om met stoffen en patronen te werken heeft mij altijd al geboeid. Om vormen en patronen om te zetten in verf is een passie geworden. Het volgen van een opleiding schilderen aan de academie voor Schone Kunsten in Arendonk en een vervolg van 2 jaar specialisatie heeft mij een ander mens gemaakt. Het is een feest om elke dag te schilderen de kleuren en tekst vanuit mijn gevoelens op het doek te vertalen en om de samenhang tussen de mode een abstractie te vinden boeit mij enorm. Ik probeer steeds rust te brengen in mijn schilderijen. Mijn werk wordt lyrisch-abstact genoemd. Ik hoop door mijn werk vooral mensen te boeien en te beroeren.
 


Irene van den Bos


Mierenmeent 41 1218 EH Hilversum (NL) Tel + 31 35 6934239 http://www.ireneart.nl

 De laatste jaren werk ik in mijn atelier aan een oeuvre met een geheel eigen gezicht. Al experimenterend probeer ik door middel van een authentieke beeldtaal een maximale zeggingskracht in mijn werk te bereiken. Het stijlgebied waarin ik mij begeef wordt wel aangeduid met de term abstract-lyrisch. Een abstracte manier van verbeelden waar een verhaal achter zit. Ik gebruik verschillende technieken en materialen: acryl, olieverf, mixed media en collage. Recentelijk maak ik installaties. Inspiratiebronnen kunnen zijn: architectonische en monumentale vormen, teksten, gedichten, songlyrics en (bijbel)verhalen. Ik heb kort op de Rietveldacademie te Amsterdam gezeten, daarna heb ik een lerarenopleiding tekenen gevolgd. Ik werk en geef les in mijn atelier. Op locatie verzorg ik workshops voor groepen en bedrijven. Als illustratrice werk ik voor een aantal uitgevers.
 


David Decommer

Rubenlaan 28 8310 Assebroek Tel 0485 910031 http://www.daviddecommer.be

Een tweetal jaar geleden herontdekte hij het schilderen. In zijn schilderijen probeert hij de figuren vanuit een dynamisch standpunt te bekijken zodat ze samen met een ruimtelijke suggestie een visueel interessant spanningsveld vormen. Die suggestie van ruimte is minimaal, helder en contrasterend van kleuren- en vlakkenspel. Om de figuren vrij van tijd en referentiekader te krijgen laat hij ze naakt. "Het gaat me vooral om het gevoel in die ijle sfeer zodat de toeschouwer zijn interpretatie vrij kan laten en geconfronteerd wordt met zijn gedachten, juist die vrijheid van denken is de essentie van alles en maakt ons tot wat we zijn: de mens."

 
Meetkerke 't Polderschooltje Dorpweg 67

Ann Speybrouck

Lijsterstraat 10 8770 Ingelmunster Tel 051310137 http://www.annspeybrouck.tk

De werken van Ann Speybrouck zijn indringende composities die steeds verrassen, opgebouwd met een sober kleurenpalet, op achtergronden die doen denken aan verweerde muren. Ze worden bevolkt met menselijke figuren, gevormd door grillige lijnen. De mens staat centraal, maar door de geabstraheerde voorstelling is hij tot het essentiële herleid. De figuren vormen op die manier een soort schriftuur die eigen is aan de beeldtaal van Ann Speybroucks werk, en die de toeschouwer uitnodigt tot een eigen interpretatie. De doeken of panelen worden vooraf bewerkt met zand, waarop kleurvlakken, krassen en pastellijnen aangebracht zijn. De typische, delicate toetsen en spontane accenten, maken het geheel tot een boeiende kijkervaring, die zowel spanning als rust oproept.


Annette Defoort

Koolkappenstraat 51 8500 Kortrijk Tel 056/354123 http://www.annettedefoort.be

Zandstraat 547, 8200 Sint-Andries 050 31 80 04

Altijd weer manifesteert Annette Defoort zich als een gedreven beeldbouwer met een tomeloze expressiedrang; maar zij raakt daarbij de controle tijdens het scheppingsproces geen ogenblik kwijt. Intuïtie krijgt weliswaar voldoende speelruimte maar gaat nooit met het beeld aan de haal. Haar scheppingsdrang weet zij voortdurend te kanaliseren, bij te sturen en in goede banen te leiden. De oorsprong en voorgeschiedenis van alle levende wezens, mens of dier. boeien haar enorm en intuïtief speelt zij soms een uitdagend spel met archetypische vormen. Zij tovert beelden te voorschijn, authentiek, warm en intiem, soms pittig uitdagend en toch onmetelijk teder. Met haar unieke techniek bouwt zij lappen klei, "scherven" als het ware, op tot beelden die onmiddellijke associaties oproepen met de primitieve kunst maar tegelijk opvallend hedendaags en herkenbaar zijn. Walter De Leersnijder

 
Nieuwmunster De Bommel, Doelhofstraat 28

Nic De Trog

Dumortierlaan 68 bus 101 8300 Knokke-Heist Tel 050/620085

Steeds geboeid door alles wat met binnenhuisarchitectuur en -inrichting te maken heeft, volgde zij beeldhouwen en schilderen aan de kunstacademie van Deinze. Zij volgde verscheidene workshops en masterclasses. Na verloop van tijd stapte zij over van schilderen met olie op doek naar schilderen met acryl op doek. Zij neemt ook deel aan verschillende nationale wedstrijden en stelt haar werken regelmatig tentoon. Gepassioneerd door verschillende technieken, gebruikt zij bij het maken van haar werken menige structuur. De vormgeving bekomt zij door toevoeging van componenten, zoals zand, steen, vezels, hout en haar tedere liefde voor creativiteit. Elk werk is een verzameling van elementen uit de natuur en onze omgeving. Kortom, ze gaat telkens een nieuwe uitdaging aan !!
 


)ean Ferleu

P. Parmentierlaan 217 bus 5 8300 Knokke-Heist Tel 050/601220

Na een loopbaan in de tapijtindustrie begon hij 14 jaar geleden te aqua-relleren. Zijn voorliefde gaat naar natuurzichten: marines en landschappen. Vanaf 2000 stapt hij over naar een ander medium namelijk acrylverf. Met acryl kun je zowel op paneel als op doek schilderen, en kun je ook gebruik maken van structuren voor de opbouw van de onderlagen. Vanaf 1998 is hij ook actief als vrijwilliger en enthousiaste begeleider van en voor senioren in het vrij atelier te Knokke-Heist.
 


Micheline Baetens


lulius Hostestraat 1 bus 31 8300 Knokke-Heist Tel 050/611220

Micheline Baetens is steeds geboeid geweest door de kunstdecoratie die zij uitgeoefend heeft gedurende haar ganse professionele loopbaan. Na haar studies aan het kunstdecoratiecentrum te Brussel, vervolmaakt zij haar talenten door tekenlessen te volgen aan de kunstacademie, ook in Brussel. Na haar professionele carrière vond zij eindelijk de tijd om zich volledig toe te leggen op haar passie: het schilderen. Zij is van plan om zich nog verder te ontwikkelen door cursussen te volgen aan de academie in Knokke-Heist. In het kader van de zgn. master class en verschillende ateliers ontdekte Micheline verschillende materialen die zij nu gebruikt zoals het verwerken van pasta's, zand. golfkarton, gels, enz. Door deze materialen te combineren met acrylverf krijgen haar doeken een esthetische weerspiegeling van de hedendaagse kunst.