11-de editie van Kunstroute Zuienkerke

 
 

Zuienkerke

 
Noëlla Vandaele (Jabbeke) brengt sterk symbolische sculpturen waarin ze haar zoek­tocht naar licht en verstilling uitdrukt. Martina Trager's werk bestaat uit keramische panelen waarin soms ook andere materialen zoals me­taal of glas verwerkt zijn. Zowel eerder abstract werk uit de geometrisch getinte reeksen Space en Tijdloos als de vrouwelijke figuren uit de reeks Relever krijgen een plaats.
 

 
 
Rita Baert uit Torhout en Monique Deloddere uit Brugge delen de passie van het schilderen op zijde en het maken van kunstige juwelen. Gezamenlijk pakken zij Spietsela in.

 

  

Jan Goderis gooit de deuren van zijn Oude Wagenmakerij open en laat zien waarmee hij op schildervlak bezig is. Zijn grote inspiratiebron blijft muziek en dan vooral jazz. De grote jazzmuzikanten geeft hij een nieuwe aanblik in originele portretten. Hij beoefent ook de nobele kunst van het aquarel­leren, een vaak miskende techniek.

  
Houtave


 
Steve Kirkham, een Britse Gentenaar, combineert klei en staal in zijn beelden die verwijzen naar de voorwerpen waarmee oermensen met hun goden trachten te communiceren.Christine Hoste uit Ruiselede maakt grappige menselijke figuren, voornamelijk hoofden en bustes die ze afwerkt met levendige kleuren. Lieven Demunter uit
Bissegern toont dieren en mensen in hun ruwe, statische naaktheid.

Arnold Vanhee uit Izegem toont krachtig geborstelde abstracte schilderijen op de zolder van Kunstklasse. De oerelementen spatten bijna van het doek. Jen­ny Verplanke speelt letterlijk een thuismatch op dezelfde locatie met haar lyrisch-abstract werk, waarin steeds de geuren en kleuren van Afrika opduiken. Die invloeden weet ze echter perfect te filteren en op een hoogstpersoon­lijke manier te verwerken.Daniël Joseph brengt ook beelden in metaal en brons maar is eerder schatplichtig aan de vormen en lijnen van Giacometti. Het zijn langt uitgerekte figuren, die de eenzaamheid en te­gelijk de slagkracht van elk invidu weerspiegelen. De beelden in steen neigen meer naar het abstracte. Daniël deelt de Strooien haan met Geert Defurne, die naar eigen zeggen 'licht­objecten en metalen toestanden' maakt. Zijn werk is op maat van de locatie gefabriceerd, echte installatiekunst met andere woorden. Wij zijn overigens erg blij dat de eigenaars van Tuinboetiek de Strooienhaan beide kun­stenaars op dergelijk gastvrije wijze onderdak bieden en willen hen hiervoor nu al bedanken. Uiteraard hopen we dat dit het begin van een lange traditie mag worden.

Meetkerke


De Gistelse Monique Haelewyn zal in het Polderschooltje in Meetkerke met zowel beelden in keramiek als met acrylschilderijen uitpak­ken. Haar werk kan spiritueel genoemd wor­den: de monniksfiguren in klei en geabstra­heerde religieuze symbolen in het schilderwerk vormen een verwijzing naar haar persoonlijke verbeelding van zingeving.Martine Hennebel uit Koksijde zoekt in de tuin van de pastorie van Meetkerke monumentale sferen op met beelden in brons en metaal. Geen opgewreven, gladde figuurtjes bij Martine: ze wil een zekere spanning overbrengen in een ontgrenzende beeldentaal.

 

Nieuwmunster De Bommel, Doelhofstraat 28Dorien Vanpetsgem uit Handzame verwerkt allerhande textiel tot compacte, hangende werkjes. Stuk voor stuk tactiele kleinoodjes. Haar streekgenoot Geert Storme uit Torhout neemt de andere helft van de Bommel voor zijn rekening met intrigerend glaswerk.