Geschiedenis van het orgel

Waarschijnlijk werd het orgel van de Sint-Michielskerk te Zuienkerke gebouwd rond 1779. Het orgel is vermoedelijk afkomstig van één van de vele kloostergemeenschappen die op het einde van de 18e eeuw dienden te vluchten voor de Franse Revolutie. Waar het orgel precies vandaan komt, en wanneer het in deze dorpskerk werd geplaatst, is  archivalisch niet te achterhalen.

Vanwege een aantal technische aspecten wordt afgeleid dat het orgel gebouwd werd door Dominicus Berger.  Dominicus Berger (°1747-+1797) was de zoon van Andries-Jacob Berger (°1712-+1774).  Beiden waren gekende orgelbouwers in de Brugse regio.  Dominicus Berger was echter de laatste orgelmaker van dit geslacht, hij bouwde een tiental orgels in onze streken.  Hiervan zijn slechts enkele (bijna) volledig bewaard gebleven onder meer het orgel in Zuienkerke, het orgel in de kerk van Meetkerke en het doksaalorgel in de abdij O.L.-Vrouw ter Duinen (het huidige Seminarie) te Brugge.  Enkel dit orgel in Zuienkerke is bespeelbaar, en getuigt tot op heden van de kunst en vakmanschap van deze orgelmaker.

Het orgel onderging een verbouwing door de Brugse orgelbouwer Louis-Benoit Hooghuys, vermoedelijk omstreeks 1860.  Het klavier en de blaasbalgen werden toen gewijzigd. Verder onderhoud gebeurde door J. Anneessens (Menen) in 1929, A. Joris (Hasselt) rond 1960 en door J. Marichal (onderpastoor Deerlijk) in 1972.  Een algemene restauratie vond plaats in 1974 en werd uitgevoerd door de firma Loncke orgelbouw p.v.b.a.

Het orgel is gebouwd in een kunstvol meubel, met kenmerken van Louis XVI-stijl in de verschillende ornamenten.  Opmerkelijk is de originele blauwe kleur die ontdekt werd onder enkele lagen verf die aangebracht werden in de 19de eeuw.  Gedurende de 19de eeuw werd de blauwe kleur verwijderd.  Het was toen de mode om orgels te herschilderen in monotone kleuren.  De orgelkast en de balustrade waren dan ook voor de restauratie geschilderd in een lichtgrijze kleur.  De oorspronkelijke blauwe kleur werd samen met de lijsten en profielen die voorzien zijn van bruin getinte schaduwen door Loncke in 1974 hersteld.

Het orgel bevindt zich nog steeds in bijna originele staat.  Alle pijpwerk is gemaakt door Dominicus Berger, enkel de Cromhorne sup. 8 is van een andere herkomst en dateert uit ca. 1700.  Het klavier (1 manuaal, 53 toetsen – zonder CIS) bevindt zich aan de frontzijde.  Er is geen pedaal.  Na een storm in augustus van 1996 werd het orgel omwille van water insijpeling licht beschadigd.  Door toedoen van wijlen pastoor E.H. Sioen, werd het instrument nog in datzelfde jaar speelklaar hersteld.  In augustus 2000 werd het orgel bespeeld in het kader van het festival van Vlaanderen. In september 2002 werd een CD opgenomen in de Sint-Michiels kerk te Zuienkerke met muziek van Johann Pachelbel door de orgeliste Maximilienne Ghyssaert.

Opbouw van het orgel
(I,53)

Bourdon 8
Prestant 4
Flûte 4
Nazard 2 2/3
Doublette 2
Tierce 1 3/5
Cornet 5r (ab d’)
Fourniture 3r
Cymbale 2r
Trompette bas 8
Trompette sup. 8
Clairon bas 4
Cromorne sup. 4
Tremblant
Rossignol


Maximilienne Ghyssaert

Liefhebbers van deze muziek kunnen de volledige CD aankopen met de titel: "Hexachordum Apollinis" en dit ondermeer op volgende plaats:  "Rombaux Brugge" met vermelding CD EDP 0205 - 3 574420 002069