Geschiedenis van het orgel

De Sint-Machutus kerk van Houtave bevat een orgel gebouwd door de gekende orgelbouwer Charles-Louis Van Houtte (Waregem) in 1836.  Deze orgelbouwer werd geboren in 1809 en stierf in 1865.  Het orgel in Houtave is het vijfde instrument dat hij bouwde, in zijn korte loopbaan als orgelbouwer bouwde hij in totaal 38 orgels.  Als zoon uit een landbouwersgezin te Zwevegem, kwam hij plots in de orgelwereld terecht.  Toch getuigen zijn instrumenten van een degelijk vakmanschap, in de stijl van de beroemde orgelbouwers Van Peteghem uit Gent.  Helaas zijn vele van zijn instrumenten verdwenen of geheel of totaal omgebouwd.

Dit gebeurde ook met het orgel in Houtave.  Dit orgel was in oorsprong een eenklaviersinstrument, met 10 registers.  Het klavier bevond zich aan de rugzijde van de  orgelkast in klassieke stijl en bestond uit de ongewone omvang van 61 toetsen, een typisch kenmerk van Charles-Louis Van Houtte.

Door de orgelbouwer Aimé Hooghuys (Brugge) (°1858-+1904), de jongste zoon van Louis-Benoit Hooghuys (°1822-+1885), werd het orgel verbouwd.  De precieze datum waarop dit gebeurde is onbekend, Aimé Hooghuys was actief als orgelbouwer vanaf 1885 tot kort voor zijn dood in 1903.  Het orgel van Van Houtte werd hierbij verbouwd tot een tweeklavierinstrument door het toevoegen van een onderwerk dat bestaat uit romantische registers.  Bij het hoofdwerk werd in dezelfde stijl een Dolciana 8 voet toegevoegd.  Bij deze wijziging werden de nieuwe klavieren naar de zijkant van de orgelkast gebracht, en de omvang ervan herleid tot 56 toetsen.  Er kwam een aangehangen pedaal en de windvoorziening werd gewijzigd.

Verdere herstellingen aan het orgel gebeurden in het begin van de 20ste eeuw door J. Anneessens (°1876-+1956) uit Menen.  Hierbij werd de Flûte harmonique 8 van Hooghuys gewijzigd tot een Flûte octaviante 4. De bourdon 8 werd toen ook gewijzigd naar een Flûte a cheminée 8.

In deze toestand wordt het instrument nog steeds bespeeld.  Alle Van Houtte pijpwerk is nog aanwezig, behalve 2 koren van de Cornet en het gedeelde register Clairon 4 bas-Cromhorne sup 8 die verdwenen zijn.  Deze laatste registertrekker is dan ook geblokkeerd.

 

Opbouw van het orgel
(II,54-P/25)

Hoofdwerk

Cornet 4r 
Dolciana 8
Montre 8
Prestant 4
Bourdon 8
Doublette 2
Flûte 4
Nasard 3
Quarte de Nasard 2
Fourniture 3r
Trompette 8
Clairon bas 4 en Cromhorne sup. 8 (verdwenen)

Onderwerk:

Flûte octaviante 4’
Voix céleste 8
Salicional 8
Viola di gamba 8
Flûte a cheminée 8
Accouplement

 

Het orgel aan het werk (organist Dimos De Beun).