Geschiedenis van het orgel

Aanvankelijk werd de bouw van het orgel voor deze kerk begonnen in april 1778 door Josephus-Pieter Leopold.  Deze orgelbouwer woonde in Vlissinge.  Hij was overeengekomen met de pastoor van Meetkerke om volgend orgel in de kerk te plaatsen: 

(I,51): Prestant 4, Bourdon 8, Cornet 5r, Doublette 2, Fluytte 4, Nazaert 3, Tierce 3, Fourniture 3r, Trompet bas 8, Trompet sup. 8.

Blijkbaar slaagde de orgelbouwer Leopold er niet in een voortreffelijk instrument te maken en gaf hij het dan maar op.  Daarop kreeg de Brugse orgelbouwer Dominicus Berger (°1747-+1797) de opdracht een inventaris te maken ten huize Leopold, zowel van de materialen als van de uitgevoerde werken.  Berger bouwde vanaf september 1778 verder aan het instrument, en integreerde het reeds gemaakte pijpwerk van Leopold.  Het instrument was klaar in 1779.  Het instrument kostte 166 pond en 14 schellingen en werd ingebouwd in een viervoets balustradekast die bestaat uit een ranke geprofileerde voet met een vrij grote bovenbouw.  Deze kast werd gemaakt door Hubrecht van Parys.

In 1822 werd aan het orgel gewerkt door Petrus Tousseau, volgens een inscriptie in het orgel.  Orgelbouwers Anneessens uit Menen en Delmotte uit Doornik stonden verder in voor onderhoud, één van hen wijzigde het klavier en voegde een aangehangen pedaal toe.  In 1937 werkte Jos Loncke uit Esen aan het orgel, hij verving hierbij de Trompet bas 8 en Trompet sup. 8 door een minderwaardig register Principaal 8.  Verder onderhoud was er ook door orgelbouwer Paul Anneessens (°1917-+1976) uit Menen.

In de huidige toestand is het instrument en de orgelkast echter in verval, het orgel is reeds verschillende jaren onbespeelbaar.  Toch zijn alle Leopold- en Bergerregisters nog aanwezig, behalve de Trompet bas 8 en Trompet sup. 8.  Ook de windlade en de tractuur zijn nog origineel.

Het instrument wacht nu op zijn restauratie naar de originele toestand van 1779.
   

Opbouw van het orgel
(I,54-P/25)

De registerbenamingen zijn vermoedelijk van Loncke.

Gedekt 8
Kornet 5r (ab cis)
Nazaard 2 2/3
Vulstem 3r
Prestant 4
Gedektfluit 4
Oktaaf 2
Terts 1 3/5
Principaal 8 B
Gestopt registergat