Logo Preventietop 2019 78 XL

 

 

21 lokale besturen waaronder de gemeente Zuienkerke maken van gezond leven een prioriteit


Op 19 juni 2019 vond in het statige stadhuis van Brugge de eerste jaarlijkse Preventietop plaats. De schepenen van gezondheid van de lokale besturen uit de regio Brugge-Oostende-Veurne tekenden present en wisselden ervaringen uit over hoe ze een gezonde leefstijl in een gezonde omgeving bij hun burgers kunnen brengen. Ze spraken vol overtuiging hun keuze uit om van hun gemeente een ‘Gezonde Gemeente’ te maken.Charter Gezonde Gemeente


Door het charter te ondertekenen, maken de lokale besturen een statement: stuk voor stuk willen ze hun inwoners maximale kansen bieden op een goede gezondheid en levenskwaliteit. Twintig lokale besturen uit de regio Brugge-Oostende-Veurne waren al een Gezonde Gemeente in de vorige legislatuur en zetten hun engagementen verder. Voor Beernem is dit een nieuw engagement.


Elke Gezonde Gemeente engageert zich om tijdens de legislatuur 2019-2024 verder werk te maken om iedereen, en de meest kwetsbaren in het bijzonder, kansen te bieden en te stimuleren om gezond te leven in een gezonde omgeving. Het gaat over een gezonde publieke ruimte, toegankelijke zorg- en welzijnsvoorzieningen, gezonde wijken en woningen, een gezond klimaat, veiligheid, enzovoort.


Logo Preventietop 2019 77 XLLogo coacht


De lokale besturen staan er niet alleen voor. Logo Brugge-Oostende staat voor hen klaar met informatie en inspiratie en coacht hen naar een lokaal preventief gezondheidsbeleid ‘Gezonde Gemeente’, steeds op hun maat. Een stad of gemeente werkt samen met het Logo aan meer bewegen, meer gezonde voeding, meer veerkracht, meer kankers voorkomen of vroegtijdig opsporen, gamen met mate, minder tabak en alcohol, gezond ouder worden, gezonde publieke ruimte …

Tine Verfaillie, coördinator Logo Brugge-Oostende: “Het boeken van gezondheidswinst in een stad of gemeente is teamwerk. Binnen het lokaal bestuur kunnen collega’s van diverse diensten met de gezondheidsmedewerker samenwerken. Daarnaast zijn er tal van organisaties en actoren in het lokale gezondheidsnetwerk van een lokaal bestuur die ongetwijfeld hun steentje willen bijdragen. Voeg daar de ondersteuning van Logo Brugge-Oostende en de jaarlijkse Preventietop van schepenen van gezondheid aan toe, en alles is aanwezig om van de legislatuur 2019-2024 een succes te maken wat gezondheid betreft.”


‘Gezonde Gemeente’ is een initiatief van de Vlaamse Logo’s, het Vlaams Instituut Gezond Leven en met als nauw betrokken partners de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) en het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD), met de steun van de Vlaamse overheid.

www.logobrugge-oostende.be/werken-aan-gezonde-gemeente